Viral

Basuh Kain, Kemas Rumah & Memasak, Pesara Tentera Laut Tak Kisah Diperli Takut Bini - “Detik Indah Dapat Ringankan Beban Isteri”

Gempak
18/06/2024
03:50 MYT
Menyiapkan sarapan, masukkan kain kotor ke dalam mesin basuh, hantar isteri kerja, anak ke sekolah, jemur kain, kemas rumah serta memasak, itulah rutin harian dilakukan seorang bapa sepanjang 15 tahun selepas menamatkan perkhidmatan sebagai tentera laut.

Tak tersinggung

Mohd Azman Mohamed Razali, 49, yang bersara sebagai Laskar Kanan berkata, walaupun ada suara sinis memerli 'takut bini' namun dia tidak tersinggung dengan kata-kata tersebut.

"Bagi saya menjadi suri rumah adalah detik yang indah apabila dapat meringankan beban isteri yang bekerja sebagai jururawat.

“Pada masa yang sama, saya dapat meluangkan masa yang lebih kepada anak-anak," katanya seperti dilapor Sinar Harian.

13 tahun rasa kurang masa bersama keluarga

Menurut Mohd Azman, 13 tahun beliau kurang masa bersama keluarga kerana kekangan tugas berlayar.
Ujarnya, selepas bersara peluang bersama lima anaknya yang kini berusia lapan hingga 24 tahun digunakan sebaik mungkin.

Paling gembira lihat isteri dapat berehat

Tambah beliau, paling menggembirakan apabila melihat isteri dapat pulang ke rumah dan berehat sebaik mungkin selepas penat bekerja di hospital

"Saya juga berpeluang memantau persekolahan anak-anak, selain menjemput dan menghantar mereka.

"Kini saya bangga hasilnya sudah boleh dilihat apabila anak sulung sudah menamatkan pengajian di UiTM (Universiti Teknologi MARA) dalam bidang kejuruteraan kimia, anak kedua berusia 21 tahun berada di England mengikuti kursus perakaunan dan kewangan," katanya
Menurut Mohd Azman, walaupun menjadi suri rumah namun beliau tetap meluangkan masa mencari duit lebih dengan menjadi pemandu e-healing.
Ujarnya, menjadi suri rumah tidak menjadikan seorang suami nampak lemah sebagai ketua keluarga
Bagi saya, peluang ini digunakan sebaik mungkin untuk memastikan isteri dan anak-anak dapat fokus kepada tugasan mereka.
“Saya pula memastikan mereka hidup sempurna tanpa sebarang bebanan," katanya.
Sumber: SINAR HARIAN
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

"Saya Dah Lama Move On, Tapi Masih Terkilan Kawan Baik Sendiri Yang Sailang Masa Iddah" - Ananda Natasha

gempak
22/07/2024
09:55 MYT
Susulan pendedahan yang dibuat berkaitan perselingkuhan bekas suaminya, Andika Putera, personaliti media sosial, Ananda Natasha menyatakan dirinya sudah 'move on' dengan penceraian yang berlaku pada Disember tahun lalu.
Hiburan

“Saya Dan Fattah Okay, Kami Cuma Sibuk” - Fazura

gempak
22/07/2024
07:15 MYT
Pelakon Fazura tampil membuka mulut susulan ada dakwaan beberapa pihak yang mengatakan rumah tangganya bersama suami, Fattah Amin dikatakan sedang bergolak.
Viral

Elcah Dedah Pramugari Sondol Suaminya! Siap Panggil Baby Sayang, Minta RM20,000 - “Mana Pergi Hati Kau, Aku Perempuan Dan Kau Pun Perempuan”

gempak
22/07/2024
06:52 MYT
Pempengaruh media sosial, Elcah mendakwa suaminya telah diganggu oleh seorang wanita yang bekerja sebagai pramugari di sebuah syarikat penerbangan terkemuka.
Viral

"Tiga Tahun Awak Curang, Tak Cukup Staf, Bini Orang Pun Awak Sailang" - Bekas Isteri Dakwa Pempengaruh Kerap Main Kayu Tiga

gempak
22/07/2024
04:25 MYT
Personaliti media sosial, Ananda Natasha mendakwa bekas suaminya yang juga seorang pempengaruh berlaku curang.
Hiburan

Tak Mahu Ulas Tentang Isu Rumah Tangga, Mawar Rashid Mahu Fokus Besarkan Anak

gempak
21/07/2024
23:58 MYT
Pelakon Mawar Rashid, 29, tidak mahu membahaskan mengenai bekas suami, Raf Yaakob, 39, selepas berpisah pada November tahun lalu kerana bimbang timbul salah faham antara mereka berdua.