Pelawak Ali Puteh sedia melupakan kontroversi dengan Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman tetapi usahawan kosmetik tersebut perlu berjumpa dengan ibunya dan memohon maaf.

Ali berkata, ibunya antara yang paling terkesan selepas video Aliff mengunjungi kediaman balu Allahyarham Abam, Siti Noorhidayah Mohd Ali tular di media sosial.

Dakwa Ali, kunjungan Aliff dan soalan berkaitan hal keluarganya kepada Hidayah menyebabkan timbul pelbagai andaian termasuk fitnah.

“Saya minta maaf kepada Aliff Syukri sekiranya tindakan saya melampau dan dipengaruhi rasa amarah sebelum ini.

“Saya sedar dan posting-posting berkaitan pun sudah saya padam daripada Instagram saya.

“Cuma, saya mahu Aliff Syukri jumpa mak dan minta maaf kepada dia kerana mak sangat sedih selepas menonton video tersebut,” katanya.

Selain itu Ali turut menasihatkan Aliff Syukri supaya usahawan tersebut bertaubat dan berhenti mengambil kesempatan terhadap kesulitan orang lain.

Ali mendakwa tindakan Aliff seperti memecah-belahkan silaturrahim dua keluarga.

"Mana adab sebagai orang Islam? Dia muncul tiba-tiba sedangkan waktu kematian abang saya, langsung tak nampak batang hidungnya pun.

"Kepada Aliff, bertaubatlah kerana pintu taubat masih terbuka. Jangan pecahkan silaturrahim antara kami.

“Kalau ikhlas nak menziarah, tak perlu bawa kamera dan membuat content. Kalau bukan bertujuan nak melariskan saluran YouTube dia, kenapa tulis kapsyen: Untuk ketahui maklumat lanjut sila tonton...." katanya.

Tambah Ali, yang menjadi kekesalan ialah apabila soalan diajukan boleh mengundang spekulasi dan seterusnya menjadi fitnah kerana salah faham.

"Dah bagi sumbangan, baliklah. Bukan saya tak bersyukur dengan sumbangan diserahkan kepada balu arwah (Nor Hidayah), tapi soalan tu kenapa perlu mengaibkan dan mewujudkan unsur fitnah?" katanya.

Ali ditemui pada sidang media khas The Port.my di Bandar Damansara Utama, Petaling Jaya, petang Jumaat.

Foto: Azrul Rafie