Pelakon Syafie Naswip akui muak mendengar cerita perbalahan yang menyalahkan jantina berkaitan isu rogol.

Kata Syafie, netizen sepatutnya berhenti meletakkan kesalahan jenayah itu berdasarkan jantina seseorang.

"Stay chill. Berhenti salahkan jantina. Kau salah lelaki, kau salah perempuan. Bukan disebabkan jantina. Itu pilihan masing-masing dan cara didikan macam mana.

"Apabila beri ceramah, teguran, nasihat, video komen atau sebagainya, jangan cakap atau tulis lelaki semua perangai macam ****. Perempuan semua perangai macam ****. Jangan begitu," tulis Syafie menerusi Instagram Stories.

Syafie turut menasihati netizen agar menggunakan platform laman sosial secara matang dan bukan menjadikan ruangan komen sebagai tempat melepaskan kebencian.

"Gunakan akal dan tujuan itu ke arah kasih sayang, jangan gunakan insta dan ruangan itu sebagai baja kebencian. Kalau kau nak benci lelaki atau perempuan, then kau seorang saja.

"Jangan tanamkan pada anak bangsa lain. Ingan bukan salah jantina. Aku okey saja cuma lama-lama dengar jadi muak. Jadi saja la up," ujarnya.

Terdahulu, kecoh apabila penyanyi Fynn Jamal mengulas mengenai jenayah rogol dan menyeru golongan wanita untuk menjaga penampilan.

Justeru, kenyataan Fynn itu mendapat perhatian netizen hingga ada yang menyalahkan wanita dan ada juga yang meletakkan kesalahan terhadap lelaki.

BACA: “Pakai Tudung Tapi Bergambar Macam Kucing Mengawan” - Fynn Jamal Cetus Kemarahan Netizen Gara-Gara Isu Rogol!