Hiburan

Cabar Kebolehan Diri, Altimet Ambil Masa Sebulan Siapkan Album Amboi

Kamaruddin Razal
14/12/2016
08:54 MYT
Penyanyi rap, Altimet mencabar dirinya sendiri dengan menyiapkan album studio terbarunya dalam masa sebulan.
Mengandungi sembilan buah lagu, album solo terbaru Altimet atau nama sebenarnya, Ahmad Abdul Rahman, 38, ini diberi judul Amboi.
"Sebelum ini, album solo saya yang berjudul Kotarayaku mengambil masa dua sehingga tiga tahun untuk disudahkan.
"Menerusi album Amboi, saya mencabar diri sendiri. Saya meletakkan sasaran menyiapkan album ini selama sebulan sahaja dan Alhamdulillah, saya berjaya mencapai sasaran saya,” kata Altimet kepada Astro Gempak.
Walaupun mengambil masa singkat, Altimet masih mementingkan kualiti lagu yang terkandung dalam album Amboi.
“Saya tidak menghasilkan album ini sambil lewa walaupun album ini disiapkan dalam masa sebulan sahaja. Saya mementingkan kualiti.
“Saya memastikan penghasilan album ini terjadi dalam keadaan yang baik. Akhirnya, saya dapat menyiapkan 12 buah lagu tetapi hanya sembilan lagu yang berkualiti sahaja yang muatkan dalam album ini. Baki tiga buah lagu saya tidak muatkan dalam album Amboi kerana kualitinya kurang memuaskan,” katanya lagi.
Album Amboi mengandungi lagu ciptaan komposer seperti Noh Salleh, DJ Fuzz, Sona One dan ramai lagi manakala semua lirik lagu yang terkandung dalam album ini merupakan ciptaan Altimet sendiri.
Single pertama yang juga berjudul Amboi sudah dilancarkan baru-baru ini dan mendapat sambutan positif. Muzik video lagu Amboi juga sudah boleh disaksikan di laman YouTube.
Teks oleh: Kamaruddin Razal
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Generasi DFP Kumpul 15 Artis Muda Pelbagai Genre! Konsert Pertama Fadzly, Syiqin Azln, Ruhil Ariana Wilson, Ee Vone & LOKO 24 Julai Ini

gempak
20/07/2024
11:04 MYT
Dewan Filharmonik PETRONAS (DFP) telah melancarkan sebuah inisiatif baharu yang dinamakan Generasi DFP bagi menyokong landskap industri muzik dan seni di Malaysia.
Hiburan

Wanita Nafi Jadi Sugar Mummy Artis Remaja Fikry Kiki - "Tuduhan Itu Tak Sepatutnya Berlaku"

gempak
20/07/2024
02:55 MYT
Usahawan dan pempengaruh sensasi, Bulan atau nama sebenarnya Mabel Ira Bulan, menafikan tuduhan 'membela' artis remaja Fikry Kiki.
Hiburan

Ryan Bakery Menangis Risaukan Anak Kena Jangkitan Kuman Dalam Darah - "Ini Ujian Untuk Kami Sekeluarga"

gempak
20/07/2024
00:58 MYT
Anak lelaki kepada personaliti media sosial, pelakon dan penyanyi, Ryan Bakery iaitu Ryan Ezra menerima rawatan di sebuah pusat perubatan swasta di Kuala Lumpur akibat jangkitan kuman dalam darah.
Hiburan

Semua Sangka Shahir Kembali Menyepi, Hakikatnya Instagram Kena Godam! Lenyap Sebab Tak Bayar RM2,000 - "Habis Kenangan Saya"

gempak
18/07/2024
09:25 MYT
Juara Akademi Fantasia 8 (AF8), mengakui sepi dari media sosial disebabkan akaun Instagram rasminya telah digodam individu tidak bertanggungjawab.
Hiburan

Artis Remaja Fikry Kiki Nafi Dibela Sugar Mummy Seksi, Modal Bisnes RM600,000 Usaha Keras Sendiri - "Saya Masih Ingat Dosa Pahala"

gempak
18/07/2024
07:50 MYT
Pelakon, penyanyi dan pengacara remaja, Fikry Kiki menafikan tuduhan segelintir pihak mendakwa dirinya dibela oleh 'sugar mummy'.