Hiburan

Chowrasta Hadiah Kepada Alumni UiTM Dan Rakyat Malaysia

Ahmad Shah
05/12/2015
07:03 MYT
Filem ke-38 arahan Datuk Prof A Razak Mohaideen, Chowrasta, sudah pun menemui penoton bermula 3 Disember lalu.
Menurut pengarah yang juga Dekan Fakulti Filem, Teater dan Animasi (Fita) Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu, selain sebagai hiburan, Chowrasta dihasilkan sebagai satu hadiah kepada bekas penuntut UiTM.
“Filem ini merupakan hadiah kepada Alumni UiTM supaya mereka akan menghargai pengorbanan yang dilakukan oleh UiTM dalam mengubah destini anak bangsa serta tidak melupakan jasa yang dicurahkan.
“Dalam kita ghairah mengejar cita-cita masa kini kebanyakan orang lupa dengan asal usulnya dan tidak pandang ke belakang semula untuk membantu orang memerlukan serta ada yang sanggup memperlekeh tempat asal usul,” katanya.
Justeru, harapan besar pengarah ini nanti agar filem tersebut mendapat sambutan hangat daripada penonton.
“InsyaAllah berdasarkan sambutan dan maklum balas penonton ketika tayangan perdana dahulu, ramai antara mereka mahu menonton semula filem ini buat kali kedua.
“Saya tetap yakin walaupun ada antara penuntut sudah menonton dahulu, tetapi mereka pasti akan menonton kembali sebagai tanda sokongan kepada hasil tangan pihak universiti.
“Selain jalan cerita yang lain dari yang lain yang pastinya memuaskan hati setiap penonton,” katanya.
Filem ini membariskan pelakon popular tanah air seperti Datuk Rosyam Nor, Nora Danish, Fauzi Nawawi, Wan Hanafi Su dan Aminah Rhapor.
Kepada Alumni UiTM, tunggu apa lagi? Rugi kalau tak tonton filem ini kerana menerusinya anda akan dapat mengenali Naib Canselor, Tan Sri Dato' Sri Profesor Ir. Dr. Sahol Hamid bin Abu Bakar dengan lebih dekat.
Jangan lepaskan peluang, silalah ke pawagam berhampiran hujung minggu ini bersama keluarga, untuk menyaksikan filem yang sarat dengan mesej dan mengangkat martabat Melayu ini.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
goldmovie

#Gold: “Banyak Babak Menyentuh Hati” - Pengarah Chiu Dao Anggap Filem Gold Mengharukan & Wajib Ditonton

gempak
13/07/2024
12:05 MYT
Menceritakan tentang pengorbanan dan usaha dalam mengecapi kejayaan, filem Gold berjaya meraih perhatian pengarah yang terkenal dengan karya-karya menyentuh hati, Chiu Dao.
goldmovie

#Gold: Gemuk & Kuruskan Diri Dalam Masa Singkat, Jack Tan Berusaha Keras Jayakan Watak Cheah Liek Hou

gempak
12/07/2024
12:25 MYT
Pelakon meningkat naik, Jack Tan berkongsi perubahan bentuk badannya dalam menjayakan watak Cheah Liek Hou menerusi filem Gold.
goldmovie

#Gold: Cheah Liek Hou Imbas Kenangan Bersama Mendiang Bapa, Hempas Pulas Demi Beli Sepasang Kasut Sukan! - "Saya Tak Mampu Balas Balik..."

gempak
11/07/2024
09:25 MYT
Pemenang pingat emas Paralimpik Tokyo 2021, Cheah Liek Hou meletakkan harapan tinggi agar filem Gold yang diinspirasikan daripada kisah kejayaannya menjadi pembakar semangat kepada orang ramai terutamanya golongan muda.
Hiburan

Pengikut IG Naik & Rezeki Lakonan Bertambah, Amir Nafis Syukur - “Filem Sheriff Banyak Mengubah Hidup Saya”

gempak
11/07/2024
08:55 MYT
Pelakon, Amir Nafis, mengakui filem pecah panggung iaitu Sheriff: Narko Intergriti sedikit sebanyak telah mengubah hidupnya.
goldmovie

#Gold: Jack Tan Akui Susah Mainkan Watak Liek Hou, Ambil Masa Enam Bulan Untuk Latihan Badminton

gempak
11/07/2024
08:25 MYT
Memainkan watak Cheah Liek Hou, pelakon meningkat naik, Jack Tan menceritakan persiapannya dalam menjayakan karakter tersebut menerusi filem Gold.