Penyanyi dan juga bintang Big Stage 2022, Megat Rahim tidak ambil hati apabila sering menjadi sasaran netizen setiap kali terselamat daripada penyingkiran.

“Inilah yang korang nanti-nantikan, nak saya tersingkir kan jadi saya sudah tersingkir dah,” katanya spontan.

Bagaimanapun kata Megat, dia sendiri dapat merasakan bahawa dirinya tidak dapat melangkah ke konsert separuh akhir minggu hadapan.

“Memang saya dah jangka akan tersingkir sebab persembahan saya agak kurang baik, tetapi secara jujurnya berdasarkan perspektif saya, saya dah buat dan tunjukkan yang terbaik.

“Ada double penyingkiran itu saya tak jangka tapi bila diumumkan ada dua… Elica tak mungkin tersingkir jadi dari situ saya dah boleh agak.

“Tapi ini kan memang adat pertandingan jadi kami kena terima dan mungkin di luar sana banyak lagi rezeki yang luas,” katanya ketika ditemui Gempak.

Megat menyampaikan lagu Kelentang Kelentong nyanyian asal Hael Husaini ini mendapat markah sebanyak 62.2%.

BACA: Big Stage 2022: Tiada Rezeki, Dua Sekaligus! Syafiq Abdilah & Megat Rahim Tersingkir

Konsert suku akhir ini juga menyaksikanDanial Chuer memenangi Anugerah Persembahan Cuckoo Paling Up kategori Showmanship Paling Wow dan menerima hadiah berupa Wonderlab pelan langganan Wonderdewi Flexi Good Plan (1 tahun), Wonderlab Bel-Aek Siri dan Cuckoo P10 periuk serbaguna bernilai RM2,588.

Bagi menyuntik pembaharuan segar agar, buat pertama kalinya proses pemberian markah oleh panel juri akan dibuat secara langsung atau ‘live marking’ yang mana setiap pemarkahan akan tertera di skrin LED untuk tontonan umum.

Penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza menjurikan Big Stage 2022 bersama komposer terkenal, Ajai dengan juri juara undangan ialah Aliff Aziz.

Manakala kerusi juri pedas dan presiden netizen pula diisi oleh pengarah, Michael Ang dan usahawan kosmetik popular, Datuk Seri Vida minggu ini.

Dihoskan oleh Sherry Alhadad dan Alif Satar, tugasan mengacara bagi kapsul Studio Big Stage pula disandang oleh Isha Norsham.

Sementara itu, personaliti ERA, Muna Bella dan Haiqal dari Thinker Studios pula digandingkan sebagai pengacara untuk program Big Stage Live Plus yang akan disiarkan secara serentak sewaktu berlangsungnya konsert mingguan di platform digital.

Penerbitan Big Stage 2022 turut disokong oleh CUCKOO dan OPPO selaku Penaja Utama. Portal Gempak dan aplikasi SYOK turut menghulurkan sokongan selaku Rakan Digital. Manakala ERA pula hadir sebagai Radio Rasmi.


Juara Big Stage 2022 akan membawa pulang wang tunai bernilai RM100,000 beserta trofi sumbangan Astro. Manakala pemenang tempat kedua dan ketiga pula akan memenangi RM50,000dan RM25,000 beserta trofi.

Untuk pemenang tempat keempat, kelima dan keenam juga tidak akan pulang dengan tangan kosong yang mana masing- masing bakal membawa pulang RM15,000, RM10,000 dan RM5,000 beserta trofi.

Rangkaian program Big Stage 2022 diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) dan akan dipancarkan secara eksklusif menerusi saluran Astro Ria (104) mulai 6 Februari.

Big Stage 2022 juga boleh distrim menerusi aplikasi Astro GO dan perkhidmatan On Demand untuk pilihan yang lebih fleksibel.

Enam bintang yang bertanding untuk minggu seterusnya ialah Aisha Retno, Yazmin Aziz, Danial Chuer, Elica Paujin, Tegar Septian dan Ajoi Zainal.

Terdahulu, penyanyi Sarah Suhairi berjaya merangkul gelaran juara sewaktu penganjuran musim pertama (2018).

Bintang Korea Selatan, Han Byul muncul sebagai juara musim kedua (2019) manakala Azzam Sham pula diangkat sebagai juara musim ketiga (2020).