Sukan

"Kamu Tetap Pemenang di Mata & Hati Kami Semua Brother Al Jufferi" - Syed Saddiq

Kamaruddin Razal
27/08/2018
12:18 MYT
“Kamu tetap pemenang di mata dan hati kami semua brother Al Jufferi," itulah tweet Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Abdul Rahman kepada pesilat negara, Mohd Al Jufferi Jamari yang kalah kepada peserta tuan rumah, Koman Harik Adi Putra selepas menarik diri daripada perlawanan.
Tweet tersebut turut disertakan sebuah video yang menunjukkan Al Jufferi memohon maaf kepada Syed Saddiq atas kekalahannya itu.
Bagaimanapun, Syed Saddiq berpendapat Al Jufferi tidak perlu memohon maaf kerana beliau berdiri teguh bersama pesilat itu yang dianggap perwira negara.
Dalam final kelas E yang berlangsung petang tadi, Al Jufferi, membuat keputusan untuk menarik diri di pertengahan aksi berdepan wakil tuan rumah, Komang Harik Adi Putra, berikutan rasa tidak puas hati dengan barisan juri yang didakwa berat sebelah.
Barisan lima juri dikatakan lebih banyak memberikan mata kepada wakil tuan rumah itu, tatkala banyak serangan yang dibuat Al Jufferi dalam final kelas E petang tadi.
Dalam temubual bersama wartawan Astro Arena, Bazly Azmi, Al Jufferi berasa tidak puas hati dengan juri dua dan tiga kerana tidak mengadili perlawanan dengan baik.
"Ya, saya menarik diri kerana tidak berpuas hati dengan juri dua dan tiga kerana tidak mengadili perlawanan saya dengan baik bersama Komang Harik. Jadi, saya tidak boleh terima mutu pengadilan.
"Saya tidak menyalahkan Komang kerana dia adalah pesilat biasa seperti saya dan ingin mendapatkan emas, jadi dia tidak salah," kata Al Jufferi.
Al Jufferi juga menyatakan, pesilat Indonesia lain dan penyokong-penyokong tuan rumah tidak bukan masalah buatnya lantaran mereka hanya menjalankan tugas.
Jaguh negara itu menegaskan: "Yang salah hanyalah juri."
"Saya tidak berasa marah dengan mereka dan Komang Harik, sebaliknya marah dengan juri. Saya menarik diri kerana rasa tidak dihormati selaku seorang pesilat yang sering membawa cabaran Malaysia.
"Peluang untuk acara ini dibawa ke Sukan Asia atau Sukan Olimpik selepas ini akan terjejas kerana daripada segi pengadilan. Terus-terang, jika perkara ini berterusan, tak akan ada sukan silat.
"Saya berpuas hati dengan persembahan yang saya pamerkan, berbanding tiga saat yang dipermainkan," tambahnya.
Sumber: Astro Awani
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Tidak Tamat Triathlon, Syed Saddiq Mohon Maaf

gempak
10/07/2024
13:48 MYT
Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengakui beliau tidak menghabiskan larian dalam perlumbaan 113 Triathlon Desaru Malaysia 2024 di Desaru, Bandar Penawar, Johor, Sabtu lepas.
Berita

Syed Saddiq Berjaya Tamatkan Larian Maraton 200KM, Tiba Di Parlimen Dari Muar Selepas 4 Hari

gempak
01/07/2024
06:19 MYT
Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berjaya mengumpul kira-kira RM160,000, melepasi sasaran yang diletakkan menerusi misi 'Langkah Muar', sejak Jumaat lalu.
Viral

"Lagi 80KM, Paling Mencabar Dah Tak Rasa Kaki" - Syed Saddiq

gempak
30/06/2024
05:40 MYT
Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman meneruskan 'Larian Muar' di sini dengan berbaki 80 kilometer (km) sebelum sampai di Parlimen.
Viral

Misi Langkah Muar: Syed Saddiq Raih RM55,000 Dalam Masa 24 Jam!

gempak
29/06/2024
04:25 MYT
Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengumumkan yang dia telah berjaya meraih RM55,000 menerusi misi larian Langkah Muar sejauh 200 kilometer (km) yang dimulakan semalam.
Viral

Syed Saddiq Dedah Sebab Takut Nak Bercinta Di Zaman Sekolah

gempak
02/06/2024
23:55 MYT
Ini sebab kenapa Syed Saddiq takut nak bercinta ketika masih di bangku sekolah