Bagai pinang dibelah dua, pasangan Kamal Adli dan Uqasha Senrose meraikan kisah cinta mereka dalam sebuah majlis persandingan pada 15 Disember lalu.

Memeterai ikatan suci mereka bersaksikan tanah tinggi, majlis resepsi indah ini diadakan di Puncak Dani, Genting Highlands, Pahang.

Hampir 200 tetamu yang terdiri daripada ahli keluarga kedua-dua mempelai serta rakan-rakan artis memeriahkan lagi acara yang bermula sekitar pukul 8.30 malam.

Gempak diundang khas untuk menjadi tetamu persandingan raja sehari dan ini 9 momen menarik yang sempat kami saksikan sepanjang malam romantis ini berlangsung.


1. Majlis resepsi diadakan di sebuah banglo mewah, Puncak Dani yang terletak di Genting Highlands. Lokasi ini sering dijadikan tempat penggambaran serta acara-acara santai.

2. Walaupun hujan renyai mengiringi sepanjang penganjuran majlis, itu tidak menghalang tetamu lelaki segak mengenakan suit serta si wanita jelita dengan tema ‘evening gown’.

3. Uqasha menggayakan busana resepsi putih dari rekaan Fizi Woo bagi acara keraian dan bertukar pada gaun biru gelap sentuhan Nurita Harith sewaktu acara memotong kek.

4. Nurita diberi masa hanya empat hari untuk menyiapkan gaun bagi acara potong kek berikutan pereka sebenar, Rizman Ruzaini terpaksa menutup butiknya selepas 15 orang kakitangannya positif COVID-19.

5. Uqasha mengenakan barangan kemas seperti rantai, anting-anting dan tiara manakala Kamal pula menggayakan butang baju dengan nilai keseluruhan hampir RM25 juta pada majlis resepsi.

6. Hadiah daripada isteri tersayang, penyanyi tersohor Anuar Zain diundang sebagai jemputan bagi memberi kejutan kepada Kamal. Kamal sememangnya meminati dan sering meniru gaya nyanyian Anuar. Reaksi Kamal sewaktu melihat Anuar masuk memberikan kejutan, priceless!

7. Anuar Zain membawakan tiga buah lagu berjudul Keabadian Cinta, Sesucinya Cintamu dan Sedetik Lebih.

8. Ahli keluarga Kamal dan Uqasha sanggup memasuki kelas menari tarian Bollywood selama tiga bulan bagi memastikan malam berinai mereka yang bertemakan hindustan disambut dengan meriah dan berjalan lancar.

9. Antara rakan selebriti yang menjadi saksi majlis resepsi pasangan ini adalah Datuk AC Mizal selaku pengacara, Catriona Ross, Uyaina Arshad dan Raja Syahiran, Michael Ang, Fizo Omar, Syamel dan Ernie Zakri, Lah Ahmad, Ahmad Idham dan ramai lagi.

Pada 5 November lalu, Kamal sah bergelar suami kepada Uqasha atau nama sebenarnya Nik Zaris Uqasha Nik Sen, 29, tepat jam 9.39 pagi.

Pasangan tersebut dinikahkan oleh bapa pengantin perempuan, Nik Sen Mat Ripin.

Kamal atau nama sebenarnya Ahmad Kamal Ahmad Adli, 35, menyerahkan RM22.50 sebagai mas kahwin.