Pendakwah bebas, Pencetus Ummah (PU) Syed Bakri menasihati masyarakat agar tidak terus menyebarkan perkara yang belum pasti kebenarannya mengenai rakan industrinya, Da'i Syed yang terpalit dengan dakwaan jenayah seksual.

Menurut PU Syed, perkara tersebut biarlah diserahkan kepada pihak berkuasa sahaja tanpa perlu campur tangan orang ramai sehingga ada yang sanggup terus membuka aibnya.

"Maaf ambe (saya) bukan Da'i Syed dan Da'i Syed juga bukannya ambe. Jika benar seperti dakwaan terhadapnya, biarlah mahkamah yang menghakiminya.

"Toksahlah (tak perlulah) kita selongkar kisah-kisah yang patut ditutupi kecualilah ia didedahkan sendiri olehNya," katanya menerusi satu hantaran yang dimuat naik di Instagram.

Pesannya lagi, kita semua perlu sentiasa sedar dan beringat bahawa setiap individu juga mempunyai aib sendiri, cuma ia terselindung daripada umum kerana 'dijaga' oleh Allah.

"Berat sangat mehnah (ujian) dan pancaroba menjadi pendakwah pada usia muda tanpa persediaaan yang sebenar dan sebetulnya.

"Kita juga ada aib yang Allah simpan, maka untuk itu cukup-cukuplah kita sebarkan keaiban manusia lain dek kerana inginkan sensasi dan panas," katanya.

Sementara itu, di ruangan komen, rata-rata bersetuju dengan apa yang dikatakan PU Syed itu.Terdahulu, pendakwah muda, Da'i Syed mencuri perhatian masyarakat ekoran terpalit dengan dakwaan merogol.

BACA: Dituduh Merogol, Da’i Syed Buat Laporan Polis Terhadap Pengguna Twitter @ainnunnnajwa!

Bahkan, perkara itu turut mendapat respons daripada ahli keluarganya sendiri yang memintanya untuk kembali ke pangkal jalan.

BACA: Ayah Da'i Syed 'Bersuara' - "Kami Dah Letih Nak Hadap Isu Semacam Ini, Apatah Lagi Adik-Adiknya Masih Belajar..."