Viral

Pasang Pemasa Elak Pengguna Lepak Lama-Lama Dalam Tandas! Pelawat Rasa Diperhatikan & Tak Tenang Ketika 'Berurusan'

Gempak
16/06/2024
20:38 MYT
Sebuah tapak Warisan Dunia Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) mengambil langkah berani apabila memasang pemasa dalam tandas untuk mengelakkan orang ramai membuang masa semasa menggunakan kemudahan awam itu.
Setiap tahun pusat pelancongan Grottoes Yungang di bandar Datong di Wilayah Shanxi menerima jutaan pelancong yang mengunjungi 252 gua dan 51,000 patung Buddha.

BERITA TRENDING: Kena Jirus Air Paip Gara-Gara Kantoi Skodeng Wanita Dalam Tandas Pusat Beli-Belah Di Batu Pahat

BERITA TRENDING: Ini Sebab Kenapa Kedudukan Hos Tandas Ini Menerima Pujian Daripada Netizen

BERITA TRENDING: Disebabkan Bosan, Lelaki Ini Cuci Tandas Di Stesen MRT

BERITA TRENDING: Canggih Atau Menyusahkan? Masuk Toilet Kena Bayar RM1.20, Tapi Hanya Boleh Guna PayWave!

Pengguna kritik

Bagaimanapun, pemasangan pemasa itu dikritik ramai kerana ia disifatkan menghalang 'kebebasan' pengguna tandas di tapak tersebut.
Sebuah video dikongsi di media sosial dan laman web China menunjukkan pemasa dipasang atas deretan tandas wanita. Setiap tandas menunjukkan tempoh masa pintu ditutup dan sedang digunakan.
Seorang kakitangan di gua itu memberitahu Xiaoxiang Morning Herald, sebuah akhbar tempatan yang dikendalikan oleh kerajaan, bahawa pemasa baharu dipasang untuk menampung peningkatan bilangan pelawat menggunakan tandas itu dengan lebih efisien.
"Mereka tidak berada dalam bilik tandas untuk mengawal tempoh anda.

"Mustahil kami akan menghalau mereka keluar dari tandas semasa mereka sedang membuang air besar dan sebagainya. Had masa lima hingga 10 minit diperuntukkan berada dalam tandas itu,' katanya.

Seorang pelawat memberitahu akhbar itu bahawa mereka mendapati berjaya menepati masa tetapi ia 'sedikit memalukan' dan berasa sedang diperhatikan.
Seorang lagi kakitangan memberitahu Nanchang Evening News bahawa pemasa itu telah beroperasi sejak 1 Mei tahun ini dan ia adalah untuk memastikan 'kesejahteraan semua tetamu sekiranya ada mereka menggunakan tandas untuk tempoh yang lama'. - Agensi
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Jennifer Coppen Nafi Dali Wassink Kemalangan Akibat Mabuk, Bertengkar Sebelum Kejadian… Kongsi Pesanan Terakhir Suami

gempak
22/07/2024
15:55 MYT
Jennifer turut menafikan dakwaan yang dia dan Dali bertikam lidah sebelum kejadian tersebut.
Viral

Penceramah Dakwa Boleh Bercakap Dengan Semut Mohon Maaf

gempak
22/07/2024
13:50 MYT
Seorang penceramah agama yang berasal dari Jawa Barat tampil memohon maaf selepas ceramah yang disampaikannya mengundang kontroversi.
Berita

Andika Putera Nafi Berskandal Dengan Isteri Orang & Staf, Tak Pernah Curang Ketika Berkahwin - "Ia Fitnah Besar!"

gempak
22/07/2024
11:40 MYT
Personaliti media sosial Andika Putera atau nama sebenarnya Muhamad Andika Putera menegaskan tidak pernah berlaku curang ketika dalam perkahwinan bersama bekas isterinya, Ananda Natasha.
Gaya Hidup

Digugurkan Dari Kempen Kasut Retro, Bella Hadid Upah Peguam Saman Adidas

gempak
22/07/2024
10:25 MYT
Supermodel terkenal berdarah campuran Palestin, Bella Hadid dilaporkan mengupah sepasukan peguam untuk menyaman syarikat pakaian sukan berpangkalan di Jerman, Adidas.
Viral

"Saya Dah Lama Move On, Tapi Masih Terkilan Kawan Baik Sendiri Yang Sailang Masa Iddah" - Ananda Natasha

gempak
22/07/2024
09:55 MYT
Susulan pendedahan yang dibuat berkaitan perselingkuhan bekas suaminya, Andika Putera, personaliti media sosial, Ananda Natasha menyatakan dirinya sudah 'move on' dengan penceraian yang berlaku pada Disember tahun lalu.