Pelakon Azira Shafinaz menganggap tawaran untuk membintangi drama One Cent Thief (OCT) merupakan satu peluang yang tidak akan dilepaskan.

Bukan sahaja membawa watak yang berbeza dari dramanya sebelum ini, Azira juga teruja apabila berpeluang melakonkan babak aksi buat kali pertama.

“Penonton mesti ingat OCT ni hanya cerita tentang jenayah siber saja… tapi sebenarnya penuh emosi dan babak aksi yang bukan saja untuk pelakon lelaki tapi saya juga ada babak berlawan.

“Jadi, drama ini sememangnya sangat menarik dan tak mungkin saya akan tolak untuk berlakon sekali. Untuk babak aksi pun saya buat sendiri.

“Tak ada besar macam orang lain lakonkan babak aksi tapi ia satu pengalaman baharu untuk saya sebab tak pernah buat babak aksi sebelum ini.

“Saya dapat belajar macam mana nak fight dan pergerakan. Kami ada stuntman yang ajar,” katanya kepada Gempak.

Selain Azira, drama Astro Originals itu turut dibintangi oleh Syafiq Kyle sebagai teraju utama, Faizal Hussien, Sofie Jane, Amerul Affendi, dan ramai lagi.

Drama premium yang mengetengahkan genre jenayah thriller ini merupakan idea asal oleh showrunner (pencipta) Alfie Palermo yang turut terlibat sebagai ketua pasukan penulis Astro Shaw (writers' room) bersama penulis lain, Natasha Azlan, Ashraf Modee Zain, Zaim Zakki.

Manakala karya ini mendapat sentuhan oleh pengarah muda yang semakin meningkat naik dalam kalangan penonton sejak mengarahkan telemovie seperti Cerai, Rompak Raya, dan drama premium Dukun Diva, iaitu Ariff Zulkarnain.

Saksikan One Cent Thief bermula hari ini, 8 Oktober, setiap Sabtu, jam 9 malam.

Buat pertama kalinya drama premium di bawah jenama Astro Originals akan ditayangkan serentak di empat saluran berbeza bahasa iaitu Astro Ria HD (saluran 104), Astro Vinmeen HD (saluran 202), Astro Shuang Xing De (saluran 307) dan PRIMEtime (saluran 704).

Penonton juga berpeluang menonton setiap episod baharu seminggu lebih awal daripada tayangannya di saluran linear setiap Sabtu jam 12 tengah malam menerusi strim di platform Astro Go atau On Demand.