Kecoh baru-baru ini apabila ada segelintir pihak yang kurang berpuas hati dengan kemudahan lif di pusat beli-belah yang sentiasa penuh dan menyukarkan ibu bapa yang membawa bayi dan stroller.
Hal itu menarik perhatian Pakar Perunding Perubatan, Dr. Rafidah Abdullah, yang berpendapat pengusaha pusat beli-belah perlu mempertimbangkan larangan penggunaan lif bagi golongan tertentu untuk mengelakkan perkara sedemikian.
"Kepada semua pengusaha mall. Saya sarankan ‘ban’ (larang) penggunaan lif untuk mereka yang muda dan boleh berjalan.
"Hanya beri kemudahan kepada orang tua yang sakit, berkerusi roda serta ibu bapa yang mempunyai anak kecil atau stroller (kereta sorong)," ciapnya di Twitter.
Saran Rafidah, golongan lebih muda dinasihatkan agar menggunakan tangga atau eskalator demi gaya hidup lebih sihat.
"Lebih elok pakai tangga, bersenam, cegah penyakit," tambahnya.
Bagaimanapun, Rafidah memohon maaf seandainya penggunaan perkataan 'ban' telah mencetuskan rasa kurang senang dalam kalangan warganet.
"Saya mohon maaf jika penggunaan perkataan 'ban' telah triggered ramai orang. Tapi ia hanyalah saranan saya. Saya menyokong sepenuhnya gaya hidup sihat.
"Tapi memang dah ada poster kan? Kenapa ya, tak ikut?" ciap Rafidah lagi.
Baru-baru ini, isu melibatkan penggunaan lif di pusat beli-belah menjadi tumpuan selepas seorang wanita yang membawa anak kecil meluahkan kekecewaan gara-gara penat menunggu giliran untuk menaiki lif di sebuah pusat beli-belah di ibu negara.
Menerusi perkongsiannya di laman sosial @ameenazizul, dia memberitahu bahawa tiada seorang pun yang memberikan laluan kepadanya sehingga akhirnya dia terpaksa mengalah dan menggunakan eskalator.
Amri Hassan
Mon Aug 22 2022


"Gelang Emas Lipan RM8,000 Sumayyah Hilang, Menangis Saya" - Puteri Sarah
Puteri Sarah dan Sumayyah baru-baru ini menjadi muse jenama barang kemas Trishya & Co.

GV10: “Berdebar Juga Jantung Ni” - Sesi Soundcheck Buat Jaclyn Victor Nervous Jumpa Tok Ram!
Jac pun rasa nervous dengan Tok Ram tau.

"Wallahi, Saya Tak Tengok Content Sajat" - Atiq Azman Nafi Tiru Live Masak-Masak Sajat
Pelakon Atiq Azman menafikan dakwaan segelintir warganet bahawa dia meniru konten memasak live sepertimana usahawan viral Nur Sajat.

GV10: “Sedih Sebab Ayah Tak Dapat Tengok…” - Siti Nordiana Balik Sendayan, Mohon Restu Ibu
Nana cari kekuatan, mohon restu ibu.

"Doakan Untuk Kami Yang Baik-Baik Saja" - Haqiem Rusli
Peminat harap Anis Sofea kembali berhijab.

#FoodiesLife: Craving Nasi Kandar? Ini Sebab Warga Kota KL Perlu Singgah Di 'Nasi Kandaq Fest' Hujung Minggu Ni
Nasi Kandaq Fest berlangsung dari 23-24 September 2023 di Sunway Putra Mall KL.

Ini 5 Pekerjaan Yang Boleh Menyebabkan Anda Mengalami Nyanyuk
Adakah termasuk pekerjaan anda?

Selena Gomez Rasa Terbeban Jadi Wanita Paling Ramai Pengikut Di Instagram
Selena akui terbeban

Cara Mudah Nak Halau Semut Dari Kerumun Pinggan Makan Haiwan Kesayangan Anda
Mudahnya!

“Yang Memekak Macam Anjing Menyalak Tu Malulah” - Kak KM Tegur, Jangan Sibuk Masuk Campur Hal Rumah Tangganya
Kak KM dah tegur tu.