Dua orang anak pasangan pelakon membuat laporan polis bagi menyatakan hak mereka untuk menolak suntikan vaksin yang akan dilaksanakan terhadap pelajar sekolah.

Azrell Omar Azri Iskandar, 17, bersama adik perempuannya, Nur Azreen Omar Iskandar Azri Iskandar, 12, dan seorang rakan Muhammad Hanif Haikal Jeffery, 17, membuat laporan itu di Balai Polis Taman Melawati pada Isnin.

Azrell Omar serta adiknya ditemani ibu mereka, Ellie Suriaty ketika membuat laporan polis berkenaan.

Memetik laporan Harian Metro, Azrell Omar membuat keputusan untuk membuat laporan polis kerana tidak mahu mengambil vaksin atas alasan bimbang sekiranya berlaku perkara tidak diingini terhadap dirinya.

“Apa yang berlaku terhadap saya selepas menerima vaksin, semuanya atas tanggungan saya sendiri. Justeru itu, saya berhak menolak daripada menjadi bahan eksperimen dengan dicucuk vaksin.

"Saya pelajar yang sihat tubuh badan dan tidak sanggup mengambil sebarang risiko yang boleh mendatangkan mudarat terhadap tubuh badan saya melalui suntikan vaksin ini yang masih lagi di tahap ujian klinikal.

"Saya tak sanggup mempertaruhkan nyawa saya untuk ujian klinikal ini kerana ada pelbagai kaedah mencegah COVID-19 iaitu melalui cara perubatan homeopati holistik, makanan sunnah yang keluarga saya amalkan bagi mencegah penularan," jelasnya.

Tambah Azrell Omar lagi, dua minggu lalu dia menerima borang daripada gurunya untuk mendapatkan vaksin.

"Dalam borang berkenaan, kami diberitahu bahawa tiada siapa yang akan bertanggungjawab sekiranya berlaku implikasi akibat pengambilan vaksin.

"Setakat ini, mereka tidak memaklumkan ada tindakan lanjut akan dikenakan sekiranya tidak mengambil vaksin," ujarnya lagi.

Menurutnya, dia hadir bagi membuat laporan tersebut dengan kerelaan sendiri selepas menilai maklumat yang dibaca dan tidak dipaksa oleh mana-mana individu.

Azrell Omar juga memaklumkan semua ahli keluarganya belum mengambil vaksin sehingga kini.

"Saya ambil semua maklumat berkaitan vaksin dan COVID-19 daripada Internet termasuk membaca berita dari luar negara selain maklumat daripada ibu saya, ahli keluarga serta kenalan.

"Dari situ saya menilai sendiri maklumat diperoleh dan membuat keputusan untuk menolak disuntik vaksin," katanya.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak mengesahkan pihaknya menerima laporan dibuat individu berkenaan.