Penyanyi Indonesia, Putri Ariani meraih perhatian ramai apabila mendapat Golden Buzzer di program America’s Got Talent (AGT) daripada juri terkemuka, Simon Cowell.

Mempersembahakan lagu berjudul Loneliness yang merupakan hasil ciptaannya sendiri sambil bermain piano, Putri kemudiaanya mendapat tepukan gemuruh dan ‘standing ovation’ daripada juri serta penonton.

Terpukau dengan kemerduan suara Putri, Simon turut meminta gadis berusia 17 tahun itu menyampaikan lagu kedua dengan menyanyikan lagu hit karya asal Elton John berjudul Sorry Seems To Be The Hardest Word.

Selepas selesai membuat dua persembahan, Putri menerima Golden Buzzer daripada Simon.

Dalam pada itu, bakat Putri juga turut mendapat perhatian pelakon terkenal Hollywood, Heidi Klum.

“Kisah yang memberi inspirasi... Suara yang luar biasa... Saya dapat melihat Grammy pada masa hadapan untuk Putri,” tulis Heidi di akaun Twitter miliknya.

Selain Heidi, kisah Putri itu juga turut menarik perhatian bekas Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

“Putri Ariani telah menjadi seorang superstar dan mungkin akan memenangi anugerah Grammy pada masa akan datang.

“Dia adalah contoh bahawa ketidakupayaan bukanlah bermaksud dunia telah berakhir. Putri dikurniakan salah satu suara bidadari yang paling manis. MasyaAllah…” coret beliau.

Terdahulu, penyanyi remaja berbakat besar itu merupakan orang kelainan upaya (OKU) yang mengalami cacat penglihatan.

Sebelum ini, ketika berusia lapan tahun, Putri pernah memenangi program Indonesia's Got Talent pada 2014 .

Selain itu, Putri juga pernah tampil dalam majlis perasmian Sukan Para Asia 2018 di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta.

Putri juga turut memiliki album berjudul Melihat Dengan Hati pada tahun 2020 dan Tak Mampu Lupa yang mendapat 11 juta penstriman di platform Spotify.

Untuk info, Golden Buzzer hanya diberikan kepada lima peserta yang bertanding dalam AGT dan akan terus mara ke peringkat suku akhir.