Pelawak dan pengacara, Harith Iskander berkongsi detik menyelamatkan seorang bayi bersama ibunya yang terperangkap akibat banjir.

Menerusi akaun Instagramnya, Harith yang menyertai misi menyelamat bersama badan bukan kerajaan (NGO), The Hope Branch bersama isterinya turut merakamkan detik tersebut.

Menurut Harith, bayi bersama ibunya itu sudah terperangkap selama dua malam di tingkat atas sebuah rumah kedai.

“Bayi dan ibu ini terperangkap di tingkat atas sebuah rumah kedai selama dua malam. Ketika kami mendengar berita mengenai Kampung Baru Hicom yang masih lagi tenggelam, @theHopeBranch.my dengan pantas terus mendapatkan bot, membawa pasukan sukarelawan ke sana.

"Situasi yang memang tidak dapat dibayangkan kerana gelap, kedalaman air mencecah hingga 10 kaki di beberapa tempat, kereta dan van semuanya tenggelam.

"Seorang pemilik kedai membantu kami dengan menunjukkan arah kepada bot ke rumah di mana ibu dan bayi itu terperangkap dan kami berjaya membantu mereka keluar dengan selamat.

“Anda sendiri boleh melihat bayi malang ini mempunyai dengan ‘beg’ di bawah matanya, tetapi dia sangat baik dan tenang. Saya harap suatu hari nanti dia dapat melihat ini dan menyedari betapa hebat gadis kecil ini,” coretnya.

Tambah Harith lagi, dia masih lagi tidak percaya dengan situasi yang berlaku dan berharap segalanya pulih dengan segera.

“Secara jujurnya, saya tidak percaya bahawa ini adalah Malaysia pada tahun 2021. Bagaimana ini boleh berlaku di Lembah Klang?

“Apa yang menharukan saya adalah apabila melihat ratusan rakyat Malaysia yang hadir dengan makanan dan bekalan untuk membantu.

“Tidak kecoh, tiada kegemilangan, hanya semangat nak tolong. Malam tadi saya menyaksikan #kitajagakita,” coretnya.

A post shared by Harith Iskander™️ (@harithiskander)

Walaupun banjir kini mulai surut dibeberapa tempat namun masih banyak lagi kawasan yang terjejas.

Terima kasih rakyat Malaysia dan sukarelawan yang membantu.