Pendakwah bebas dan Pencetus Ummah (PU) Syed akui kecewa dengan keputusan pelakon Emma Maembong membuka tudung.

Menurut PU Syed atau nama sebenarnya Syed Mohd Bakri Syed Ishak tindakan Emma itu sangat pelik.

“Tiada apa komentar ambe terhadap beliau ini kecuali memulakan dgn mengucapkan innalillahiwainnailaihirojiun...

“Dosa beliau dgn Tuhan katanya, inilah ungkapan yg sangat berani.

“Sering kali kita cerita sifat kasih sayang Allah yg akan menerima taubat hamba²Nya. Namun jangan dilupa bahawa azab Allah juga amatlah pedih.. Zaman dahulu umat Islam sanggup mempertaruhkan nyawa utk jaga kesucian syariat Allah.

“Tindakan ini walaupun dia sendiri tahu ianya tidak baik, tapi tetap melakukannya juga, jelas di sana satu tindakan yg sgt pelik,” tulisnya.

Juara PU musim ketiga itu mengulas mengenai perkara tersebut menerusi akaun Instagram (IG) miliknya.

[BACA: Selepas 5 Tahun Berhijab... Emma Maembong Sah Buka Tudung, Kembali Free Hair]

Pun begitu, PU Syed tetap berharap agar Emma kembali berhijab seperti sebelum ini dan cuba istiqamah dengan mencari rakan-rakan yang baik.

“Semoga dia u turn kembali dari keputusannya itu. Kerana dalam islam, umatnya kena patuh perintah dan larangan Allah samada mereka suka atau terpaksa.

“Cara nak istiqamah dlm berubah, seseorang itu mestilah mencari insan² baik yg boleh menasihatinya dgn betul serta bersama dengan org yg nak berubah. Bersahabat dgn mereka dan bukanlah mencari seseorang yg memesongkan kita dari kebenaran. Apatah lagi dari syariat Allah,” katanya lagi.

Semalam, gempar apabila Emma mengesahkan dirinya tidak lagi bertudung semenjak tiga hari lalu.

Tiada apa komentar ambe terhadap beliau ini kecuali memulakan dgn mengucapkan إنا لله وإنا اليه راجعون Dosa beliau dgn Tuhan katanya, inilah ungkapan yg sangat berani. Sering kali kita cerita sifat kasih sayang Allah yg akan menerima taubat hamba²Nya. Namun jangan dilupa bahawa azab Allah juga amatlah pedih.. Zaman dahulu umat Islam sanggup mempertaruhkan nyawa utk jaga kesucian syariat Allah. Tindakan ini walaupun dia sendiri tahu ianya tidak baik, tapi tetap melakukannya juga, jelas di sana satu tindakan yg sgt pelik. Semoga dia u turn kembali dari keputusannya itu. Kerana dalam islam, umatnya kena patuh perintah dan larangan Allah samada mereka suka atau terpaksa. Cara nak istiqamah dlm berubah, seseorang itu mestilah mencari insan² baik yg boleh menasihatinya dgn betul serta bersama dengan org yg nak berubah. Bersahabat dgn mereka dan bukanlah mencari seseorang yg memesongkan kita dari kebenaran. Apatah lagi dari syariat Allah. PU Syed.

A post shared by Pencetus Ummah SYED (@pencetusummah_syed) on