Siapa sangka kemampuan seorang gadis bernama SYA untuk meluahkan perasaan melalui prosa berirama dan cintanya kepada kosa kata yang ditulis sekitar Disember 2018 akan memberikannya peluang emas beberapa tahun kemudian.

Kini, SYA disunting sebagai artis wanita pertama yang menandatangani kontrak dengan Def Jam Asia Tenggara di ketika usianya 23 tahun.

"Saya sangat bersyukur dan berbesar hati kerana dapat bekerjasama dengan beberapa produser dan artis terbaik masa kini.

"Sangat gembira diangkat sebagai seorang rapper, bukan hanya sebagai wanita, tetapi juga dari segi kreativiti.

"Tetapi sebagai rapper wanita pertama mereka, saya merasa seperti memikul satu tanggungjawab sebagai seorang wanita untuk sekurang-kurangnya menjadi contoh bahawa wanita dapat bertahan dalam industri sama seperti lelaki.

"Mudah-mudahan pengaruh saya akan dirasai dalam bidang lain juga,” kata SYA.

Minat dan tujuannya kepada muzik tidak lari dari sentimen asalnya sejak hari dia berkongsi puisinya.

"Saya membuat muzik kerana pada mulanya itu adalah satu bentuk terapi bagi saya, agar saya cekal mengharungi sesuatu, meluahkan keresahan saya.

"Kemudian perlahan-lahan ia menjadi cara bagi saya untuk menolong orang meluahkan emosi mereka, tentang mencari seseorang yang memahami," katanya lagi.

Walaupun pengaruhnya berbeza, merentasi spektrum Hip Hop dan R&B tahun 1990-an hingga ke awal tahun 2000-an, SYA menyatakan bahawa inspirasi utama adalah ibunya.

"Saya tidak pernah benar-benar menyoal diri sendiri dalam hal muzik yang saya sukai kerana biasanya saya boleh dapat inspirasi dari berbagai sumber. Tetapi apa yang saya rasa baik kebanyakannya dipengaruhi oleh ibu saya.

"Bercakap mengenai penulisan lagu, kesemuanya adalah gabungan pengalaman peribadi, orang di sekitar saya atau khayalan dalam fikiran saya. Semuanya dari tempat yang jujur," seloroh Sya.