Hiburan

Ustaz Don Beri Penjelasan Berkenaan Isu Hari Tasyrik - “Saya Mohon Maaf Sebab Menjawab Dalam Keadaan Mengelirukan”

Mya Amri
19/06/2024
05:25 MYT
Pendakwah terkenal, Ustaz Don Daniyal tampil memberikan penjelasan berhubung kenyataan yang mengelirukan mengenai berpuasa di hari Tasyrik.

Mohon maaf kenyataan mengelirukan

Ustaz Don menerusi hantaran terbaharu di akaun Instagram miliknya juga memohon maaf atas kekeliruan tersebut.

“Satu persatu saya jawab, dia tanya ustaz boleh puasa tak pada raya Aidiladha, masa nak rakam saya tanya ini masa raya pertama sahaja ke?

“Mereka jawab hari raya pertama untuk beritahu yang simple. Jadi jawapan yang betul yang panjang sepatutnya, hari raya Aidiladha dan Aidilfitiri pada raya pertama tidak boleh berpuasa.
“Bila jadi macam tu panjang huraiannya. Jadi pada ketika itu, nak bagi faham sahaja. Hari raya pertama tak boleh puasa, yang itu sahaja.
“Tapi tak mengapa saya minta maaf sebab saya jawab mengelirukan, saya minta maaf banyak banyak,” jelasnya.

Penjelasan hari Tasyrik

Dalam hantaran berlainan, Ustaz Don turut menjelaskan mengenai hari Tasyrik

“Jawapan yang betul, pada hari raya Aidiladha tak boleh berpuasa dan juga hari Tasyrik termasuk raya kedua, ketiga dan keempat iaitu pada 11, 12 dan 13,” ujarnya.

BERITA TRENDING: Ustaz Don Anggap Dakwaan Guna Hadis Dhaif Sebagai Salah Faham - “Saya Maafkan Semua Orang”

BERITA TRENDING: Isu Ustaz Don Direhatkan, Ustaz Kazim Minta Orang Ramai Berhenti Mengkritik- “Jangan Hentam Macam Dia Tak Pernah Buat Baik”

BERITA TRENDING: Ustaz Don Daniyal Direhatkan RTM Terkait Isu Kisah Hidup Nabi Muhammad SAW

BERITA TRENDING: Termakan Daging Babi Tak Sengaja, Apa Hukumnya & Apa Perlu Buat?

BERITA TRENDING: Izinkan Kisah Disihir Jadi Filem, Ustaz Kazim Nafi Guna Tragedi Gelap Sebagai Marketing - "Tak Berlakon Pun Orang Kenal Saya"

Terdahulu, nama Ustaz Don kembali menjadi perhatian selepas kenyataannya ketika menjawab soalan mengenai hari Tasyrik di sebuah radio dikatakan agak mengelirukan.
Ustaz Don sebelum ini mencetuskan kontroversi apabila didakwa mengeluarkan hadis dhaif dalam program Salam Baitullah terbitan RTM di TV1.
Membuat kemunculan semula selepas direhatkan, Ketua Pengarah Penyiaran Malaysia, Datuk Suhaimi Sulaiman memberi bayangan seolah-olah kecewa dengan tindakan pendakwah popular itu.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Bella Astillah Berangkat Tunai Umrah, Doa Urusan Dipermudahkan – “Saya Mohon Maaf Seikhlas Hati”

gempak
14/07/2024
06:55 MYT
Menerusi perkongsian di Instagram (IG) Bella atau nama sebenarnya Dayang Ara Nabellah Awang Astillah, 30, berkongsi foto dia di lapangan terbang pada pagi Ahad.
Hiburan

“Bagi saya, Jangan Matikan Asatizah Yang Baik Di Malaysia” - PU Riz

gempak
13/07/2024
10:25 MYT
Pendakwah bebas, Haris atau Muhammad Haris Mohd Ismail berpendapat orang ramai tidak boleh terus mengecam atau menyalahkan seseorang asatizah itu hanya dengan satu kesilapan yang dibuat.
Hiburan

JAIS Arah Tangguh Ceramah Ustaz Don

gempak
25/06/2024
21:40 MYT
Semua agensi, masjid, surau, dan musollah di Selangor telah diarah supaya tidak menjemput pendakwah Ustaz Don Daniyal Don Biyajid untuk mengajar atau memberi apa-apa ceramah berkaitan agama Islam di premis mereka.
Hiburan

JAIS Tangguhkan Semua Ceramah & Kuliah Ustaz Don?

gempak
24/06/2024
00:55 MYT
Nama Ustaz Don sekali lagi mendapat perhatian apabila tular surat daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di media sosial yang menyatakan penangguhan terhadap ceramah pendakwah popular itu.
Hiburan

Noorkhiriah Mohon Maaf Badan Fareez Berbirat Masa Babak Pukul, Fauzi Nawawi Tak Marah - “Tak Apa, Anak Jantan”

gempak
22/06/2024
02:05 MYT
Pelakon, Fauzi Nawawi tidak melenting apabila mengetahui badan anaknya iaitu Fareez berbirat selepas melakonkan babak dipukul bersama aktres, Noorkhiriah.