Viral

Ustaz Don Kongsi Hadis Dhoif Banyak Digunakan Dalam Mazhab Syafie - “Hadis Dhoif Boleh Digunapakai Selama Mana…”

Muhammad Firdaus
17/06/2024
21:55 MYT
Susulan kontroversi penggunaan hadis lemah menerusi program Salam Baitullah terbitan RTM di TV1, Ustaz Don tampil menjelaskan perspektifnya berkaitan permasalahan tersebut.

BERITA TRENDING:Ustaz Don Anggap Dakwaan Guna Hadis Dhaif Sebagai Salah Faham - “Saya Maafkan Semua Orang”

“Kita guna hadis dhoif, malahan dalam mazhab Imam Syafie sendiri banyak menggunakan hadis-hadis itu dalam amalan seharian kita...

Ustaz Don atau nama sebenarnya Don Daniyal Don Biyajid menyatakan kontroversi berkenaan tercetus diakibatkan oleh cara pemikiran berbeza sesetengah pihak berhubung hadis dhoif.

BERITA TRENDING:Izinkan Kisah Disihir Jadi Filem, Ustaz Kazim Nafi Guna Tragedi Gelap Sebagai Marketing - "Tak Berlakon Pun Orang Kenal Saya"

“Sekolah atau bukunya tak sama. Pihak satu lagi mereka menggunakan hadis dhoif bersamaan dengan hadis palsu, jadi hadis-hadis itu ditolak.
“Kita guna hadis dhoif, malahan dalam mazhab Imam Syafie sendiri banyak menggunakan hadis-hadis itu dalam amalan seharian kita.
“Dengan menyatakan hadis dhoif boleh digunapakai selama mana ia bersesuian bukan pada akidah dan hukum hakam,” katanya.

BERITA TRENDING: Isu Ustaz Don Direhatkan, Ustaz Kazim Minta Orang Ramai Berhenti Mengkritik- “Jangan Hentam Macam Dia Tak Pernah Buat Baik”

Rasa Pelik Dengan Netizen?

Sementara itu, Ustaz Don ketika ditemui di sidang media yang berlangsung di restorannya di Putrajaya pada malam Jumaat mengakui berasa pelik dengan sikap segelintir netizen yang membuat andaian bahawa dirinya hanya pakar dalam bidang tajwid dan bukannya hadis.

BERITA TRENDING: Ustaz Don Daniyal Direhatkan RTM Terkait Isu Kisah Hidup Nabi Muhammad SAW

"Selalu orang cakap macam itu (kepakaran dalam tajwid bukan hadis), yang saya hairan macam mana mereka (netizen) tahu subjek yang saya belajar?
“Sebab dalam diploma dan ijazah sarjana muda saya ada subjek hadis, terutama ketika belajar di peringkat diploma.
"Masa saya diploma pun saya pergi kelas pengajian hadis, tapi saya okay sahaja," ujarnya.
Sebelum ini, Ustaz Don pernah direhatkan selama seminggu daripada rancangan tersebut selepas mengupas tentang isu kekasih pertama Nabi Muhammad SAW yang juga dianggap tanpa sokongan dalil sah.
Bagaimanapun selepas sehari dibenarkan bersiaran, timbul pula kontroversi terbaharu sehingga menyebabkan tugasnya ditamatkan serta merta.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Jennifer Coppen Nafi Dali Wassink Kemalangan Akibat Mabuk, Bertengkar Sebelum Kejadian… Kongsi Pesanan Terakhir Suami

gempak
22/07/2024
15:55 MYT
Jennifer turut menafikan dakwaan yang dia dan Dali bertikam lidah sebelum kejadian tersebut.
Viral

Penceramah Dakwa Boleh Bercakap Dengan Semut Mohon Maaf

gempak
22/07/2024
13:50 MYT
Seorang penceramah agama yang berasal dari Jawa Barat tampil memohon maaf selepas ceramah yang disampaikannya mengundang kontroversi.
Berita

Andika Putera Nafi Berskandal Dengan Isteri Orang & Staf, Tak Pernah Curang Ketika Berkahwin - "Ia Fitnah Besar!"

gempak
22/07/2024
11:40 MYT
Personaliti media sosial Andika Putera atau nama sebenarnya Muhamad Andika Putera menegaskan tidak pernah berlaku curang ketika dalam perkahwinan bersama bekas isterinya, Ananda Natasha.
Gaya Hidup

Digugurkan Dari Kempen Kasut Retro, Bella Hadid Upah Peguam Saman Adidas

gempak
22/07/2024
10:25 MYT
Supermodel terkenal berdarah campuran Palestin, Bella Hadid dilaporkan mengupah sepasukan peguam untuk menyaman syarikat pakaian sukan berpangkalan di Jerman, Adidas.
Viral

"Saya Dah Lama Move On, Tapi Masih Terkilan Kawan Baik Sendiri Yang Sailang Masa Iddah" - Ananda Natasha

gempak
22/07/2024
09:55 MYT
Susulan pendedahan yang dibuat berkaitan perselingkuhan bekas suaminya, Andika Putera, personaliti media sosial, Ananda Natasha menyatakan dirinya sudah 'move on' dengan penceraian yang berlaku pada Disember tahun lalu.