Kisah ini dikongsi oleh seorang penghantar makanan menggunakana akaun Twitter @rudyroutepecker tentang suasana wabak Covid-19 yang semakin meningkat ketika ini. Apa yang dia inginkan hanyalah sifat tolak ansur dan faham memahami daripada pembeli ketika kes semakin meningkat.

Aku sebagai rider delivery food kecewa dengan kebanyakan customer yang duduk rumah bertingkat ni. Please common sense. Buat masa sekarang saja. Sekarang kes dah meningkat. Tolong lah fikir keselamatan diri, para rider dengan penghuni lain. Jangan sebabkan malas nak turun, korang buat orang lain berjangkit. Please jangan selfish.

Tolong lah turun ambik makanan. Kami rider banyak tempat kami pergi. Dalam tak sedar walaupn dah jaga kebersihan kami tak tau apa yang dah melekat dekat badan kami. Jangan sebab korang malas nak turun.

Kami naik lift, tangga. Terpegang. Korang terjangkit. Orang lain terjangkit. Yang salahnya kami. Padahal korang yang selfish nak rider hantar sampai depan muka. Please. Buat masa sekarang ni saja. Tolonglah faham. Dan korang pun tak tau apa yang dah melekat dekat badan korang.

Bila keluar berjumpa orang sana sini. Please fikirkan keselamatan orang lain jugak. Please.

Kalau boleh pada yang baca tolong sebarkan bagi semua dapat kebaikan ni. Aku cuma nak orang berfikir. Tu aja. Sekarang kita masih lagi dalam pandemik. Aku tak nak ada kluster rider pulak. Kami nak cari rezeki. Cuma yang selfish ni. Haish.

Sepanjang aku jadi runner jadi rider, aku tak pernah bersungut langsung nak kena naik. Ada sampai aku kena naik tangga sampai tingkat 12. Tak kisah. Cuma buat masa ni saja. Kami pun ada family. Kami tak tau, tahu-tahu dalam kawasan korang tu ada yang terjangkit. Please.

Kalau yang mengandung ke ada anak kecik tu lainlah ceritanya. Kami pun ada akal boleh berfikir atas dasar timbang rasa. Hadeh. Isu ni pun satu hal jugak.

Terus terang aku cakap, bagi aku and beberapa rider lain. Extra charge tu tak penting dah kalau nak kami naik. Cuma kesihatan, keselamatan saja yang penting sekarang ni dengan kes makin hari makin naik.

Misal kata yang sakit kronik. Tak mampu nak bergerak sangat. Kami cuba timbang rasa. Yang sihat-sihat ni. Bukan apa. Cuma dalam pandemik ni saja. Lepas ni dah okay. Tak kisah dah.

Lagi satu. Ni bagi sudut pandang akulah ya. Kaum Cina paling senang, paling mudah faham. Cukup senang berurusan dengan mereka ni. Bagi akulah. Orang lain aku tak tau. Tapi kalau bab nak delivery ni. Aku lebih suka dengan kaum Cina punya cara.

Ramai jugak yang tak faham apa aku terangkan dekat thread ni. Betul kata member. Kalau orang jenis faham dia faham lah. Kalau dia nak kena sampai depan rumah. Maknanya itu keputusan dia. Nak tak nak kena terima.

Sudah, sudah. Tak payah bertekak. Masing-masing ada pendapat sendiri. Kalau nak rider naik. Rider boleh naik. Kalau nak turun ya turun saja. Memana saja okay. Selagi kita tak berjangkit tak jadi masalah.

Maaf. Aku lupa. Tak semua tempat ada lobi, ada guard house, ada sediakan delivery. Patut lah kemain marah. Sebab aku duduk apartment yang ada guard, disediakan meja delivery, sebab nak masuk gate, grill semua guna access card. Lupa pulak tak semua tempat buat macam ni. Maaf ya.

Dari apa yg aku baca replies ke quote ke. Kat sini banyak cara berfikir manusia. Last tweet penutup thread aku. Sebab aku bukan nak bertekak. Aku just bagi pendapat. Misal kata aku hantar makan kat korang. Dalam tak sedar aku dah berjangkit dekat mall, dekat vendor sebab skarang kes dah naik.

Aku pergi hantar dekat korang, naik lif, naik tangga. Dalam tak sedar kat situ aku dah spread virus. Boleh bayang tak berapa ramai dah kena dan kena kuarantin. First sekali memang rider lah kena marah walaupun kami dah jaga kebersihan. Tp dalam tak sedar kena jugak.

Kena marah 3 bulan tak habis. Yang kedua kena marah dengan penghuni lain. Siapa? Korang lah as a customer. Jangan cakap sorang dua. Satu bangunan marah. Apasal you tak turun ambik, apasal itu apasal ini. Kalau korang cakap korang tak tau aku ada covid. Orang akan ackap balik.

Sekarang ni covid. Takkan lah tak tau kot. Itu rider sudah pergi sana sini mesti lah jangkit. Misal kata lah. Yang kena kuarantin bukan korang saja. Tapi semua. Agak-agak orang marah tak kalau jadi kluster baru. So korang betul. Korang bayar. It is okay.

Kita ni jangan lah playsafe sangat dengan duit yang kita bayar rider tu. Walaupun aku rider kadang aku pun jadi customer jugak. Tak semua rumah yang boleh naik tu semua ada penyangkut dekat grill, ada meja depan rumah untuk rider letak makanan. Kadang kena by hand jugak. Tak payah tipu lah.

Kadang kita as a customer ni kita pun tak tau orang yang kita jumpa. Orang yang kita dah bergesel tu spread. Dalam tak sedar korang pun jadi spread the virus. Tak ada isu pun malas nak naik ataupun korang bayar caj tu. Skarang isu hygiene yang aku cakap dari atas tu.

Aku bercakap pasal kesihatan, keselamatan. Bukan cakap pasal malas nak naik,korang bayar caj, tak nak kerja berhenti bagai. Cuba lah membaca, pemahaman bagi bagus. Aku kalau tak kerja pun, duit simpan aku inshaAllah lepas nak buat belanja. Tapi aku seronok berkerja. Tanggungjawab.

Haish. Susah lah yg dok rasa diri tu kaya. Nak kena ikut cara dia. Bukan tak boleh. Bila keadaan dah reda nanti kami naik lah. Skarang ni kes tengah meningkat. Tak perlu nak buat rider ni lekeh sangat macam orang susah.

Kredit Gambar: therohani.com

Nota: Gambar utama adalah sekadar hiasan semata-mata

Kisah ini dikongsi oleh pengguna Twitter menggunakan akaun Twitter @tudyroutepecker dan mendapat lebih 10,000 Retweet dan lebih 9,000 Likes. Beberapa ejaan, perkataan dan ayat mungkin diubah suai untuk memudahkan pembaca.

Pandangan dan pendapat penulis adalah hasil karya asli penulis dan tidak mewakili serta tidak mencerminkan pandangan dan pendapat dari Gempak. Gempak tidak bertanggungjawab atas sebarang kesilapan atau kesalahan kandungan artikel ini.

Kepada anda yang berminat untuk menyertai peraduan GempakSpot X Althea, hantarkan karya anda sekarang sebelum tarikh tutup peraduan pada 25 Oktober 2020 ke GempakSpot