Music | Muzik

#GempakSpot: Tak Kenal Tak Cinta! Terpesona Layan Tarian Klasik Melayu Hujung Minggu Lalu

Amri Hassan
01/10/2019
04:41 MYT
Betul kata orang, tak kenal maka tak cinta. Bila dah kenal, rasa tak nak berpisah.
Terlalu mentah bagi penulis yang baru beberapa kali menyaksikan persembahan tarian Melayu tradisional sebelum ini jika nak dibandingkan dengan penggiat seni lain.
Namun, Malam Tarian Klasik Melayu anjuran Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN) di Pusat Pelancongan Matic pada hujung minggu lalu sungguh ideal dan mempesonakan.
Bukan mahu melambung sesiapa tetapi penulis harus ucapkan syabas kepada JKKN atas penganjuran acara di bawah program Panggung Seni Tradisional 2019 itu yang dihadiri oleh pelbagai lapisan penonton.
Full house seperkara yang harus dipuji tetapi keupayaan untuk menarik pelancong asing juga seharusnya dibanggakan!
Malam Tarian Klasik Melayu tidak membosankan. Pementasan berdurasi 2 jam itu sedikit sebanyak memberikan gambaran tentang indahnya seni tari Melayu sejak zaman-berzaman.
Pentas dibuka dengan tarian Silat yang diadaptasi daripada seni pertahanan diri yang sangat popular dalam masyarakat Melayu.
Kemudian penonton diperkenalkan dengan tarian istana dan keraian dari pelbagai negeri di Malaysia seperti Kelantan, Perlis, Terengganu, Johor dan Perak.
Mungkin kalau diikutkan secara teori, jumlah tarian yang dipersembahkan kali ini tidak menyeluruh dan coraknya agak fleksibel, ia ada tarikan nilai komersial untuk penonton datang dan membelanjakan RM50 untuk harga tiketnya.
Mengadap Rebab, Asyik, Gamelan, Ceracap Inai, Lenggok, Layang Mas dan Mengadap Balai antara tarian yang dipersembahkan kali ini.
Syabas buat penari dari Fakulti Tari Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) dan ASK Dance Company yang menjadikan Malam Tarian Klasik Melayu satu acara luar biasa indahnya.
Semoga akan ada lagi usaha sebegini pada masa akan datang untuk memperkenalkan seni Melayu kepada orang ramai terutama anak muda tempatan.
Syabas!
Pandangan dan pendapat penulis adalah hasil karya asli penulis dan tidak mewakili serta tidak mencerminkan pandangan dan pendapat dari Gempak. Gempak tidak bertanggungjawab atas sebarang kesilapan atau kesalahan kandungan artikel ini.
Kepada anda yang berminat untuk menyumbang, hantarkan karya anda ke [email protected]
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Gaya Hidup

Ahli Gusti Negara Ayez Shaukat & Phoenix Diana Dilantik Duta Produk Suplemen Halal Apple Plus 101

gempak
23/07/2024
18:41 MYT
Syarikat eCare menerusi produk Apple Plus 101 Rainbow Immune Booster baru-baru ini mengumumkan pensijilan Halal rasmi yang diperolehi.
Gaya Hidup

#AgongKita: 30 Kru, 21 Sulaman Motif Bunga Raya & Awan Larat, Ini Fakta Menarik Persalinan Raja Permaisuri Rekaan Datuk Radzuan Radziwill

gempak
20/07/2024
06:30 MYT
Motif bunga raya disulam menggunakan manik kristal berwarna keemasan menyerikan Kurung Johor yang dikenakan Raja Permaisuri Agong Raja Zarith Sofiah pada Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim hari ini.
Gaya Hidup

#FoodiesLife: Mi Warna Pink Tarikan Baharu Di Mie Ayam Bakso Bogor, Apa Rasanya?

gempak
15/07/2024
11:53 MYT
Bagi pencinta K-pop, inilah masanya untuk mencuba hidangan unik yang baru diperkenalkan di rangkaian perniagaan Mie Ayam Bakso Bogor di empat cawangan di Lembah Klang.
Gaya Hidup

Kecoh Mahalini ‘Buat Hidung’,  4 Artis Indonesia Ini Hampir Tidak Dikenali Lepas Buat Pembedahan Plastik

gempak
10/07/2024
07:51 MYT
Dunia hiburan Indonesia sedang heboh dengan penampilan baharu Mahalini yang didakwa melakukan pembedahan plastik pada bahagian hidungnya.
Gaya Hidup

REDLINE Fitness Games Kini Kembali, Norman Hakim & Danish Antara Peserta Bakal Berentap!

gempak
09/07/2024
18:25 MYT
Selepas mencipta kejayaan tahun lalu, REDLINE Fitness Games sekali lagi bakal memberikan pengalaman yang lebih menggembirakan buat peminat kecergasan menerusi semangat pertandingan.