Berpegang kepada kata pepatah, kalau tiada angin; masakan pokok bergoyang. Kalau tiada sebab musabab yang konkrit takkanlah seseorang itu memilih untuk berada pada sesuatu situasi. Mesti ada punca dan faktor yang mendorong berlakunya sesuatu.

Misalnya dirumah. Bagi para ibu yang bergelar surirumah sepenuh masa, khidmat, tenaga dan baktinya hanya dicurahkan untuk mengisi keperluan sekeluarga 24 jam seminggu umpamanya memang tak mudah. Lebih-lebih lagi jika punya anak kecil, pasti berganda cabarannya. Anak tertumpahkan air pun boleh buatkan si ibu menyinga.

Dan rentetan itu, berjedalah leterannya. Dalam pada tangan sedang mengelap sisa tumpahan air, mulutnya tak berhenti lagi membebel. Dan tahukah anda sebenarnya membebel itu mengundang bahaya? Perkongsian Wawa Shauqi seorang penulis buku tentang perihal keibubapaan ada memuat naik mengenai bahaya membebel di Facebook. Berikut adalah huraiannya yang penulis kongsikan untuk rujukan dan panduan semua.

Jangan Membebel! Bahaya!
Tenang. Tarik nafas. Ini info yang agak scary untuk kita para wanita. Yang mudah meluah perasaan ke mulut. Waktu Dr Rizal tunjuk gambar ni di Neuroversiti Conference, dan bercerita… saya telan ‘ayaq liyuq’. Terkenang, entah berapa kali otak saya jadi macam dalam gambar ni.

Kredit Foto: Facebook Wawa Shauqi


Ini adalah gambar imbasan otak. Gambar kiri ni adalah otak kita bila kita RASA marah. Gambar kanan adalah otak kita bila kita SEBUT apa yang kita marah. Lihat bahagian ‘emotional regulation’ mengecut begitu.

Maknanya lepas ni kalau marah, tahan mulut dari membebel. Bayangkan otak kita boleh merosot bila membebel. Sebenarnya bukan otak je. Satu badan kita akan terkesan bila kita marah. Bila kita marah, Amygdala dalam otak kita jadi aktif. Amygdala aktifkan Hipotalamus. Hipotalamus aktifkan kelenjar Pituitari. Dan kelenjar ini akan aktifkan tiga hormon stress iaitu kortisol, adrenalin, noradrinalin.

Kredit Foto: Google


Kortisol ini akan mengakibatkan otak kita kehilangan neuron di bahagian otak logik kita (korteks). Itu yang buat kita tak rasional bila marah. Bukan di korteks je. Di hipokampus pun neuron kita habis mati kena bunuh. Menjadikan otak kita kurang kreatif dan pelupa sokmo.

Hormon gembira yang bernama serotonin pon hilang. Sampai kita lupa macam mana nak jadi gembira. Sikit-sikit nak marah. Sikit-sikit hal nak mengamuk.

Tiga hormon stress yang jahat itu, akan buat kita:
- Sakit jantung
- Bertambah gemuk kerana metabolism badan menurun
- Kulit bertambah kedut
- Mulut kering
- Imun badan menurun, risiko kanser meningkat
- Bertambah rabun
- Migrain dan sakit kepala
- Tulang jadi kurang mampat.

Uwaaaa… scary gila!

Bukan membebel je tau! Luah perasaan kat Facebook pun sama juga. Kita yang membaca pun boleh ikut jadi stress. So avoid that! Nasib baik Dr Rizal bagitau, kita boleh lawan peningkatan hormon stress dengan tambahkan hormon gembira.


Kredit Foto: Google


Agak-agak badan dah mula bergegar marahkan suami, terus senyum. Anak mula tumpahkan air, senyum. Bila mulut rasa bergetar nak membebel, senyum. Senyum paksa pun tak apa. Biar otot kita hantar signal untuk keluarkan hormon gembira.

Bila berjaya senyum, tarik nafas. Bernafas perlahan, supaya jantung kita yang rasa nak pecah tadi kembali berdegup normal. Dr Rizal ada tunjuk satu gambar comel ni. Gambar tupai sedang peluk bunga kuning. Mukanya dilepek di atas kelopak bunga. Bukan main bahagia mukanya. Gambar tu ditangkap oleh wartawan NatGeo.

Rupanya, sebelum tu, tupai tu dikejar ular. Nasib tupai baik, ular tu masuk sungai dan tak naik-naik dah. Lepas dari tu, tupai tu segera cari sekuntum bunga untuk dipeluk. Habis peluk, dia berlalu dengan riang. Rupanya, haiwan pun ada cara dia untuk meredakan emosi yang kacau. Kita pun nampaknya kena jadi macam tu. Biasakan tengok benda indah. Lazimi mulut dengan kata-kata positif. Cari bau wangi untuk dicium.


Kredit Foto: Google


Sebut benda positif yang nak anak kita jadi. Macam mak pak kita dulu, selalu panggil kita “Anak bertuah” bila diorang marah, kan. “The brain has its own way to process language. Words can change your gene.”

Betullah apa yang suami saya selalu sebut. “Bila marah, jangan sebut benda yang kita tak suka anak buat. Sebut kualiti yang anak kita ada. Atau benda baik yang dia perlu buat.”

Jangan kata awak-awak. Saya sendiri pun rasa susah nak buat. Benda baik memang susah. Bila selalu praktis, insya Allah jadi mudah. Jadi lepas ni, nampak anak bergaduh, peluk mereka. Instead of cakap “Mama tak suka tengok korang gaduh”, tukar. “Mama lagi suka tengok korang sayang-sayang.”

Instead of cakap “Kenapa yang malas sangat ni.” Jeritlah dengan happy “Alangkah baiknya anak mama ini rajin membantu.” Abang-abang kalau nampak isteri ketung-ketang-ketung-ketang hentam kuali, do something. Nak nyanyi lagu Hindustan ke, nak puji ke, nak peluk ke, nak geletek ke. Buatlah apa-apa untuk usaha bagi muka bini keluar senyum dulu. Lepas tu tanya elok-elok kenapa hentam kuali sampai gitu sekali. Lepas tu, pandai-pandai you all lah macam mana nak extend bahagia tu. Haha!