gaya hidup

Persediaan Malam Pertama dan Malam-Malam Seterusnya – Bakal Isteri WAJIB Ambil Tahu dan Jangan Malu!

Huda Hussain
23/01/2020
15:05 MYT
Ketepikan seketika persiapan baju, hantaran, katering dan sebagainya kerana selain perkara itu terdapat perihal penting yang perlu kalian khususnya wanita yang bakal berkahwin persiapkan. Soal malam pertama, masalah seksual selepas berkahwin dan pelbagai hal lain yang berkaitan dengan hubungan intim pasti bermain di fikiran.
Mungkin ada yang gusar dengan perubahan bentuk badan selepas berkahwin dan tak kurang juga ada yang berasa takut untuk melalui malam pertama. Menerusi naskhah cetak InTrend edisi Oktober 2014, Profesor Madya Dr Sharifah Sulaiha Syed Aznal, Konsultan Perbidanan & Sakit Puan, Bahagian Obstetrik & Ginekologi, Fakulti Perubatan Klinikal, International Medical University (IMU) merungkai sebahagian dilema berkaitan kesuburan dan kehamilan.
Kredit Foto: Google
Adakah rasa sakit ketika melakukan hubungan intim buat pertama kali bagi wanita adalah normal? Komen Doktor mengenai hal ini. Adalah agak normal bagi seorang wanita mengalami kesakitan pada kali pertama melakukan hubungan intim terutamanya jika wanita tersebut tidak mempunyai sedikit sebanyak pengetahuan mengenai tubuh badan dirinya dan pasangan atau pengetahuan tentang hubungan intim tersebut. Maka adalah tidak mustahil bahawa rangsangan pada kelenjar-kelenjar dibahagian kemaluan gagal merembes lelehan yang cukup. Kemungkinan otot-otot pada bahagian vagina atau kemaluan tadi juga gagal untuk tidak mengejang atau ‘spasm’.
Selain pendarahan, adakah terdapat simptom-simptom lain yang menandakan seorang wanita telah mengalami pecah pada selaput dara? Segelintir wanita berkemungkinan tidak mengalami pendarahan kerana terdapat variasi jenis dan ketebalan pada selaput dara mereka. Kemungkinan lain yang boleh dialami adalah rasa perit pada bahagian kemaluan.
Kredit Foto: Google
S: Adakah terdapat ujian dan rawatan yang disarankan Doktor untuk mengatasi masalah pada organ-organ reproduktif wanita? Ujian untuk melihat sekiranya bentuk organ-organ tersebut adalah normal boleh dilakukan melalui ujian ‘ultra sound pada bahagian pelvis. Ujian lain seperti ujian kesuburan boleh dilakukan melalui ujian darah untuk hormon-hormon reproduktif atau juga melalui ujian ‘ultra sound’ pada hari-hari tertentu berdasarkan kitaran haid wanita tersebut.
Apakah masalah seksual lain yang lazim dialami wanita yang baru berkahwin? Dalam keadaan tertentu di mana pasangan mungkin telah mengalami jangkitan hubungan kelamin atau ‘sexually transmitted infection’, jangkitan tersebut boleh dialami oleh pasangannya menyebabkan masalah keluarnya cecair lendir yang tidak normal dari bahagian faraj atau berlaku kesakitan pada bahagian kemaluan atau pelvis dan kadang-kadang demam.
Kredit Foto: Google
Adakah terdapat sebarang perubahan hormon yang lazim berlaku kepada wanita yang baru berkahwin? Perubahan hormon mudah berlaku kepada pasangan yang baru berkahwin kerana mereka mungkin mengalami perubahan yang agak besar dalam kehidupan di mana ia mungkin agak mengganggu emosi dan mental. Gangguan seperti ini boleh menjejaskan hormon yang mengawal kesuburan. Ramai juga pasangan yang secara mendadak mengalami perubahan pada berat tubuh badan kerana perubahan aturan pemakanan dan jadual kehidupan merek. Ini juga boleh menjejaskan hormon yang mengawal sistem reproduktif sama ada lelaki mahupun perempuan.
Adakah Doktor menggalakkan lelaki dan wanita yang akan berkahwin menjalani sebarang pemeriksaan kesihatan untuk mengetahui tahap kesihatan mereka? (Misalnya mengetahui tahap kesuburan dan kebolehan untuk hamil dan lain-lain) Adalah lebih wajar sekiranya pasangan yang ingin berkahwin dan berkeluarga memastikan tahap kesihatan masing-masing adalah terhindar daripada penyakit kronik, berjangkit dan sebagainya sebagai langkah persediaan. Setiap perkahwinan selalunya mengimpikan zuriat yang sihat. Bakal-bakal bapa dan ibu yang sihat mental, fizikal dan emosional selalunya akan lebih bersedia dan kurang mengalami masalah seperti kesuburan atau keguguran.
Kredit Foto: Google
Daripada perspektif kesihatan, adakah wajar bagi wanita untuk merancang kehamilan pada awal perkahwinan atau tidak. Komen Doktor mengenai situasi ini? Wanita harus mempunyai perancangan yang baik dan munasabah mengenai kehamilan selepas perkahwinan. Banyak bukti saintifik telah menunjukkan bahawa wanita yang telah membuat persediaan yang baik daripada segi fizikal dan mental dapat melalui kehamilan dan kelahiran bayi mereka dengan lebih baik dan kurang berkomplikasi. Perancangan yang teliti juga mampu membantu bakal ibu ini memastikan keadaan kesihatan mereka ditahap yang baik bagi mengelakkan komplikasi-komplikasi seperti anaemia, darah tinggi, kencing manis dan sebagainya ketika mengandung.
Bagaimanakah caranya untuk mengetahui tahap kesuburan seorang wanita? Ia boleh diketahui dengan melalui ujian-ujian tertentu seperti ujian hormone melalui darah atau ujian ultra sound untuk melihat kilang ovari pada hari tertentu di dalam satu kitaran haidwanita tersebut.Cara lain yang kurang tepat tetapi mudah dan murah untuk dilakukan ialah dengan melihat kepada kekenyalan cecair faraj di masa pertengahan kitaran haid. Cecair lendir yang kurang pekat dan likat yang mungkin dapat dilihat pada minggu kedua ( Hari ke 10-14) kitaran haid boleh memberi gambaran tentang tahap kesuburan bagi wanita yang mempunyai kitaran haid yang tetap selama 28 ke 30 hari.
Kredit Foto: Google
Adakah masalah keputihan yang serius boleh mempengaruhi dan menjejaskan peluang untuk wanita merancang kehamilan? Sekiranya keputihan tidak normal menandakan tanda-tanda jangkitan pada faraj atau organ2-organ reproduktif, ia boleh mengakibatkan masalah kehamilan kerana kesan jangkitan yang boleh mengakibatkan saluran peranakan yang tersumbat dan sebagainya.
Adakah kitaran haid yang tidak normal mempengaruhi kesukaran untuk hamil? Ya. Ia boleh melambangkan masalah kesuburan di mana mungkin berlaku ketidak seimbangan hormon-hormon reproduktif untuk membantu pengeluaran ovum atau telur. Ia juga boleh menandakan kemungkinan masalah pada bahagian dalam rahim atau uterus di mana ketumbuhan pada dinding rahim yang lebih dikenali sebagai fibroid boleh mengganggu kehamilan.
Kredit Foto: Google
Adakah terdapat rawatan tertentu bagi mengatasi masalah radang kulit (inflammation) dan iritasi di bahagian vagina? Bergantung kepada punca iritasi tersebut. Ia mungkin disebabkan oleh kuman bakteria atau kulat. Ada juga yang disebabkan oleh masalah alergi. Sekiranya punca iritasi dapat dikenalpasti, rawatan tertentu lebih mudah diberi kepada wanita tersebut.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Pembunuh Bersiri Pikat & Hapuskan 42 Wanita Termasuk Isteri Di Tempat Buang Sampah

gempak
17/07/2024
12:00 MYT
Seorang lelaki Kenya yang disyaki sebagai pembunuh bersiri mengaku telah membunuh 42 wanita sebelum membuang potongan mayat mereka di tempat pembuangan sampah.
Viral

Wanita Terkilan Individu Cuba Ambil Kesempatan Sebab Tolong Cari Rumah Sewa, Siap Perlawa Ajak Buat Hubungan S*ks

gempak
11/07/2024
07:55 MYT
Seorang wanita menceritakan tentang bagaimana dirinya terpaksa berhadapan dengan gangguan seksual dalam pencarian tempat tinggal.
Hiburan

Rizky Febian ‘Buat Hidung’ Kerana Kesihatan Di Korea Selatan, Bagaimana Dengan Mahalini?

gempak
09/07/2024
11:58 MYT
Kekecohan mengenai penampilan baharu pasangan selebriti Mahalini dan Rizky Febian akhirnya terjawab.
Viral

Wanita Tipu Sakit Terkejut Jumpa Majikan Dalam Pesawat

gempak
08/07/2024
17:00 MYT
Seorang wanita terkejut apabila menemui majikannya di dalam penerbangan sama selepas memberikan alasan sakit untuk pergi bercuti, lapor saluran berita NDTV semalam.
Berita

Kes 'Influencer' Maut, Wanita Tempatan Ditahan

gempak
08/07/2024
10:25 MYT
Seorang wanita warga tempatan ditahan bagi membantu siasatan berkaitan ugutan melalui aplikasi TikTok terhadap seorang pempengaruh media sosial.