Holi atau festival of colours yang diraikan penganut agama Hindu seluruh dunia jatuh pada hari ini (13 Mac).

Apa yang pasti, sebut saja perayaan holi kita pasti terbayangkan serbuk warna warni dan adegan-adegan romantik dalam filem Bollywood.

Jadi kami kongsikan 5 babak ikonik terbaik perayaan holi dalam filem Bollywood yang pernah dihasilkan sepanjang zaman. Layan!

1) Rang Barse Bheege Chunar Wali
Pelakon: Amitabh Bachchan, Rekha, Jaya Bachchan, Sanjeev Kumar
Tahun: 1981
Filem: Silsila

Filem Rang Barse lakonan Amitabh Bachchan merupakan momen terbaik yang merujuk kepada sambutan perayaan holi. Dalam lagu tersebut, setiap peringkat umur dilihat meraikan perayaan itu dengan sangat meriah.

Rasanya ini adalah babak paling romantik yang pernah dilakonkan oleh Amitabh bersama Rekha. Setiap minit ada sahaja aksi menggoda pelakon lelaki itu yang enggan melepaskan kekasihnya.

Membawa sampai ke realiti, Amitabh bertemu cinta dan berkahwin dengan Jaya Bachchan manakala Rekha pula berkahwin dengan salah seorang pelakon utama dalam filem itu, Sanjeev Kumar.2) Ang Se Ang Lagana
Pelakon: Shah Rukh Khan, Juhi Chawla
Tahun: 1993
Filem: Darr

Dalam filem Darr, Shah Rukh Khan melakonkan peranan seorang lelaki yang obses mengintip dan mengorat Juhi Chawla.

Sampaikan dalam salah satu babak dalam lagu itu, Shah Rukh sanggup menyelinap ke rumah Juhi semata-mata untuk meluahkan isi hatinya.3) Soni-soni
Pelakon: Shah Rukh Khan, Amitabh Bachchan, Aishwarya Rai
Tahun: 2000
Filem: Mohabbatein

Bagi yang mengingati filem Mohabbatein, sudah pasti akan dapat mengimbau semula salah satu babak dalam filem itu yang mana Shah Rukh Khan cuba memujuk pengetua Gurukul, Amitabh Bachchan untuk membenarkan pelajar-pelajarnya meraikan perayaan holi.

Malah, penghujung babak itu juga menyaksikan Shah Rukh meminta izin untuk meletakkan teeka pada dahi Amitabh sebagai tanda penghormatan.

Lagu Soni Soni menghiasi perayaan holi dalam filem Mohabbatein. Pelbagai babak menarik melatari setiap sudut lagu itu dan ia juga menyaksikan penyatuan cinta beberapa pasangan dalam filem tersebut.4) Balam Pichakari
Pelakon: Ranbir Kapoor, Deepika Padukone
Tahun: 2013
Filem: Yeh Jawaani Hai Deewani

Melewati fasa milenia, filem yang dihasilkan pada tahun 2013 itu menyaksikan gandingan dua pelakon muda Ranbir Kapoor dan Deepika Padukone dalam babak segar perayaan holi.

Lagu itu menyaksikan aksi lincah Deepika yang sedang jatuh cinta dengan seorang lelaki mendukung watak Bunny (Ranbir Kapoor), yang pada masa sama turut tertarik dengan kecantikan wanita itu.

Selepas tamat lagu itu, terdapat babak yang mana Ranbir mengaku kepada Deepika bahawa dia tidak mahukan momen antara mereka itu berakhir.5) Lahu Munh Lag Gaya
Pelakon: Ranveer Singh, Deepika Padukone
Tahun: 2013
Filem: Goliyon Ki Rasleela Ram-Leela

Watak yang didukung oleh Ranveer dan Deepika dipertemukan kali pertama menerusi lagu Lahu Munh Lag Gaya. Babak yang mencetuskan pelbagai babak seterusnya itu dicorakkan dalam situasi ganjil dan ganas.

Setiap babak dalam lagu itu sebenarnya menyampaikan makna yang mendalam untuk perayaan holi. Ada masanya Leela menyapu serbuk warna merah menyala pada bahagian leher dan bibir sebelum dikucup oleh Ram dan kami letakkan itu babak panas terbaik dalam filem!
Olahan oleh: Amri Hassan
Sumber: India.com