Laman Utama

Atta-Aurel Sembelih 11 Kambing & Sediakan 222 Kg Daging Untuk Akikah Ameena, Ini Komen Agamawan

Amri Hassan
05/03/2022
04:50 MYT
Pasangan popular Indonesia Atta Halilintar dan Aurel Hermansyah telah selamat melangsungkan majlis akikah buat permata hati mereka, Ameena Hanna Nur Atta pada Jumaat.
Menariknya, untuk majlis akikah itu, pasangan terbabit telah menyembelih 11 ekor kambing seberat 222 kilogram daging untuk tetamu yang hadir dan diagihkan kepada penduduk sekitar.
Mengulas mengenai hal terbabit, kata pendakwah popular Indonesia, Sheikh Muhammad Jaber, ia tidak menyalahi agama Islam dan tidak berlebihan.
"Sebenarnya kalau dikurniakan seorang anak perempuan cukup satu ekor kambing, kalau anak lelaki dua ekor. Tapi kalau misalnya punya kemampuan, mahu lebih dari itu boleh saja. Itu tandanya syukur kepada Allah dan berbagi, keran bahagia kita membahagiakan orang lain.
"Majlis itu tidak berlebihan, tetapi kalau tidak mampu tak boleh. Maksudnya seseorang yang meminjam duit untuk mengadakan acara besar, itu tidak boleh," katanya seperti dilaporkan oleh KapanLagi.
Dalam pada itu, Sheikh Muhammad Jaber turut memuji pilihan Atta dan Aurel untuk mengadakan majlis akikah buat anak mereka pada hari Jumaat.
"Acara itu sangat berkat kerana akikah, apalagi keluarganya memilih hari Jumaat dan itu hari yang penuh keberkatan. Insya-Allah Ameena akan menjadi anak yang solehah," ujarnya.
Atta dan Aurel menimang cahaya mata sulung pada 22 Februari lalu selepas bernikah pada 3 April 2021.
Untuk rekod, Aurel pernah keguguran pada Mei tahun lalu.
Foto: IG Atta Halilintar, Google
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Rossa Sudah Siapkan Surat Wasiat Kematian: “Supaya Keluarga Yang Masih Hidup…”

gempak
19/07/2024
11:55 MYT
Penyanyi Rossa mengaku sudah menyiapkan wasiat yang selalu diperbaharui buat seluruh ahli keluarganya yang terdekat.
Viral

Pilih Hotel Mewah Di Bangkok, Enggan Staf Bancuh Teh, Wanita Racun 5 Rakan Sebelum Bunuh Diri

gempak
18/07/2024
18:40 MYT
Seorang wanita berusia 56 tahun ditemui maut bersama lima rakan di bilik sebuah hotel mewah di Bangkok, Thailand dalam satu insiden yang menggemparkan.
Hiburan

Mengaku Anak Angkat, Kim Jaejoong Beri Ibu Bapa RM18 Ribu Setiap Kali Jumpa

gempak
18/07/2024
14:50 MYT
Idola K Pop Kim Jaejoong mendedahkan dirinya adalah anak angkat yang diambil sejak kecil dan mempunyai lapan orang kakak dari keluarga tersebut.
Hiburan

Semua Sangka Shahir Kembali Menyepi, Hakikatnya Instagram Kena Godam! Lenyap Sebab Tak Bayar RM2,000 - "Habis Kenangan Saya"

gempak
18/07/2024
09:25 MYT
Juara Akademi Fantasia 8 (AF8), mengakui sepi dari media sosial disebabkan akaun Instagram rasminya telah digodam individu tidak bertanggungjawab.
Gaya Hidup

Busana Perarakan Kontinjen Malaysia Di Olimpik Paris Elegan, Diperkenal Rabu Depan!

gempak
18/07/2024
09:13 MYT
Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh menyifatkan pakaian yang dicipta khas untuk kontinjen Malaysia pada upacara perasmian Sukan Olimpik Paris 2024 sebagai rekaan yang elegan.