Hiburan

Awie Mahu Kotakan Janji, Jaga Kesihatan Demi Keluarga - “Ada Anak Kecil, Kalau Saya Sakit…”

Mya Amri
21/06/2024
02:57 MYT
Penyanyi Datuk Awie berkongsi mengenai perkembangan terkini keadaan kesihatannya selepas menjalani pembedahan membuang tumor di bahagian pinggangnya, pada tahun 2021.

Semakin baik tapi belum pulih sepenuhnya

Menurut Awie, keadaannya sudah semakin baik namun, masih belum pulih sepenuhnya.

"Alhamdulillah saya sekarang okey. Nak kata pulih sepenuhnya tidak. Tapi untuk lakukan konsert selama tiga empat jam atas pentas itu insya-Allah masih boleh.

"Menyanyi, melakukan konsert dan berada di atas pentas itu merupakan satu terapi buat diri dan minda saya. Saya akan tenang di atas pentas,” katanya.
Awie berkata demikian ketika ditemui pada majlis sidang media Konsert "Journey" Awie: Kombinasi Monolog Dan Persembahan Teatrikal Rai 30 Tahun Perjalanan Karier Seni pada Khamis.

BERITA TRENDING: Awie Hidap Kanser, Buah Pinggang Hampir Dibuang - "Saya Rasa 'Waktu' Saya Dah Nak Habis"

ARTIKEL BERKAITAN: "Jangan Bunuh Semangat Saya Untuk Berkarya" - Awie

ARTIKEL BERKAITAN: Pertama Kali Cipta Lagu Untuk Awie, Impian Ajai Jadi Realiti! - "Saya Dibesarkan Dengan Lagu-Lagunya"

BERITA TRENDING: “Kalau Kita Tak Tengok & Dengar Komen Orang Dari Luar Saja, Tak Adil,” - Awie

ARTIKEL BERKAITAN: Awie Anggap Bayaran Rendah Untuk Artis Veteran Satu Penghinaan - “Berilah Jumlah Wang Yang Selayaknya Kerana…”

Perlu berhati-hati lakukan aktiviti

Dalam pada itu, Awie menjelaskan dia masih perlu berhati-hati melakukan aktiviti harian terutama bersenam selepas menjalani pembedahan tersebut.
“Saya perlu lebih berhati-hati selepas menjalani pembedahan, badan saya pun tidak seperti dahulu.
“Doktor tidak memberikan saranan untuk melakukan senaman berat jadi saya cuba lakukan secara bersederhana untuk kekalkan kecergasan badan saya.

“Saya nak kotakan apa yang saya janjikan, sebab saya janji dengan diri saya, saya ada anak kecil. Kalau saya sakit, saya seksa isteri saya.

“Saya tidak mahu keadaan itu berlaku jadi saya kena sentiasa berada dalam keadaan sihat,” ujarnya.
Terdahulu, sekitar tahun 2021, Awie pernah mendedahkan dia pernah menjalani satu pembedahan tumor pada bahagian buah pinggangnya di sebuah hospital swasta di ibu kota.
Terdahulu, Awie mendedahkan dirinya pernah menghidap penyakit kanser buah pinggang pada tahun 2021 yang lalu.
Bagaimanapun Awie berkata dia bersyukur kanser itu dikesan awal meskipun hatinya luluh selepas doktor mengesahkan perkara itu.
Pada awalnya dia enggan membuat pembedahan namun nekad setelah dipujuk isterinya dan bertemu dengan seorang doktor pakar yang merawatnya.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Mula Jalani Kemoterapi, Elyana Kurang Senang Netizen Sering Tanya Soal Kanser – “Bila Ada Yang Tak Kena, Orang Maki Hamun Saya”

gempak
20/07/2024
05:25 MYT
Menerusi perkongsian di Instagram (IG), Elyana atau nama sebenarnya, Erneelya Elyana Emrizal, 34, berkongsi momen dia di hospital bagi menjalani rawatan tersebut.
Hiburan

“Orang Yang Menghancurkan Hidup Saya Adalah…” - Awie

gempak
16/07/2024
08:25 MYT
Vokalis kumpulan Wings iaitu Datuk Awie mendedahkan beberapa nama rakan selebriti yang telah mengubah kerjaya seni dan imej rock yang dibawanya.
Berita

SPRM Beku 20 Akaun Bank Suami Isteri Pempengaruh, 2 Individu

gempak
15/07/2024
15:25 MYT
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membekukan kira-kira 20 akaun bank dengan nilai lebih RM740,000 susulan siasatan penyelewengan dana derma awam melibatkan pasangan pempengaruh bersama dua lagi individu.
Hiburan

“Ya Kahwin Di Usia 23 Tahun & Saya Pilih Dia Sebagai Isteri Selamanya,” - Ben Ladin

gempak
15/07/2024
08:25 MYT
Penyanyi, Ben Ladin mempunyai sebab tersendiri tidak menghebahkan berita mengenai perkahwinannya bersama isteri yang dikenali sebagai Anna.
the-hardest-singing-show

THSS: "Saya Lihat Usahanya Sangat Kuat, Dia Layak Menang" - Isteri Aepul Roza

gempak
15/07/2024
06:25 MYT
Isteri kepada juara The Hardest Singing Show (THSS) Aepul Roza, Leez Rosli mendedahkan minggu separuh akhir merupakan momen paling sukar bagi suaminya sepanjang pertandingan 10 minggu.