Kabinet telah bersetuju menubuhkan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 bagi memastikan vaksin dapat diperoleh pada kadar segera, selamat dan sempurna apabila tersedia, lapor AWANI pada 14 Oktober 2020.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin berkata, jawatankuasa itu akan diketuai secara bersama oleh beliau dan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

"Keputusan penubuhan jawatankuasa khas ini adalah penting bagi memastikan persediaan awal yang rapi dibuat sebelum bekalan vaksin diterima untuk kegunaan seluruh rakyat Malaysia," menurutnya dalam kenyataan semalam.

Beliau berkata jawatankuasa itu akan menyediakan rangka kerja dan pelan perolehan serta pengagihan vaksin COVID-19 apabila ia diluluskan untuk kegunaan di Malaysia.

Menerusinya, beberapa jawatankuasa kecil dengan skop tugas tertentu akan turut dibentuk merentasi pelbagai kementerian dan agensi bagi memudah cara serta mempercepat pelaksanaan tugasan itu.

Khairy berkata skop tugasan itu termasuk pemilihan vaksin, komunikasi, pendaftaran dan kelulusan, memudah cara perdagangan, kewangan, penstoran, logistik dan pengangkutan serta pengagihan vaksin.

Pada Selasa, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata vaksin COVID-19 dari China mungkin digunakan di Malaysia menjelang akhir tahun ini dengan negara itu bersetuju memberi keutamaan kepada Malaysia sebagai penerima vaksin COVID-19.

Sumber : Astro AWANI