Laman Utama

“Ernie Antara Penyanyi Terbaik Malaysia Miliki” - Kolaborasi Govinda & Ernie Zakri Beri Nuansa Baharu Pada Hal Hebat

Izwan Isa
25/07/2022
11:50 MYT
Sejak sekian lama, kolaborasi muzik antara dua negara serumpun, Malaysia dan Indonesia sering kali berlaku. Hal ini mungkin disebabkan nuansa seninya yang serupa dan juga bahasa pertuturan kita yang tidak banyak berbeza.
Terbaharu, penyanyi Ernie Zakri dipertemukan dalam satu kerjasama bersama band dari seberang, Govinda. Kerjasama tersebut memperlihatkan paduan suara Ernie dan Govinda menerusi lagu Hal Hebat, iaitu lagu dendangan kugiran berkenaan yang pernah hit sekitar dua tahun lalu.
“Proses rakaman bagi lagu ini mengambil masa selama sehari kerana kami perlu mengejar jadual kerja yang agak padat. Komposisi dan susunan muziknya turut diberi nafas baharu oleh penciptanya sendiri, iaitu Ade.
“Sungguhpun ia disesuaikan dengan kehadiran vokal saya, namun ia masih mengekalkan feel yang sama kerana melodi terdahulu sudah cukup sempurna.
“Selain itu, proses penggambaran klip video turut diadakan di Indonesia. Prosesnya berlaku dalam waktu yang agak singkat. Walaupun sedikit penat berkejar ke sana sini, namun apabila melihat hasil akhir Hal Hebat, semuanya sangat berbaloi,” katanya kepada Gempak.
Melanjutkan bicara, Ernie turut berkongsi perasaan buat pertama kalinya bekerjasama dengan band dari seberang.
“Saya belum pernah berkolaborasi dengan mana-mana band sebelum ini, tetapi mereka (Govinda) sangat mesra walaupun baru pertama kali bersua muka.
“Govinda adalah sebuah kumpulan muzik yang berpengaruh dengan pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang muzik. Mereka sangat terkenal dan sudah menempa nama di Indonesia.
“Saya rasakan peluang sebegini tidak seharusnya dipersia kerana bukan mudah untuk band besar seperti mereka mahu berduet dengan artis dari Malaysia seperti saya, tambahan pula menyanyikan semula lagu hit mereka,” katanya lagi.
Sementara itu, ditanya mengapakah Ernie menjadi pilihan sebagai rakan duet bagi lagu mereka, Ifan dari Govinda berkata: “Saya kira Ernie merupakan salah seorang penyanyi terbaik yang dimiliki oleh Malaysia. Dia mempunyai suara yang luar biasa ketika menyanyikan lagu Hal Hebat.
“Sudah pasti ya, penyanyi yang luar biasa bertemu dengan lagu yang bagus menjadi satu kesatuan yang sempurna bagi saya, yang sangat hebat,” katanya.
Lagu Hal Hebat sudah boleh distrim di pelantar digital Apple Music, Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan juga YouTube Music. Ia juga boleh dimuat turut di iTunes.
Sementara itu, klip video Hal Hebat boleh ditonton secara eksklusif di saluran YouTube Rocketfuel Network.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Jennifer Coppen Nafi Dali Wassink Kemalangan Akibat Mabuk, Bertengkar Sebelum Kejadian… Kongsi Pesanan Terakhir Suami

gempak
22/07/2024
15:55 MYT
Jennifer turut menafikan dakwaan yang dia dan Dali bertikam lidah sebelum kejadian tersebut.
Viral

Penceramah Dakwa Boleh Bercakap Dengan Semut Mohon Maaf

gempak
22/07/2024
13:50 MYT
Seorang penceramah agama yang berasal dari Jawa Barat tampil memohon maaf selepas ceramah yang disampaikannya mengundang kontroversi.
Viral

6 Pelajar Malaysia Cipta Rekod Menang Pingat Pertandingan Olimpiad Matematik Antarabangsa!

gempak
21/07/2024
04:55 MYT
Enam pelajar mencipta rekod apabila pertama kalinya kesemua peserta dari Malaysia memenangi pingat dalam Pertandingan Olimpiad Matematik Antarabangsa Dunia yang berlangsung di United Kingdom (UK).
Hiburan

Rossa Sudah Siapkan Surat Wasiat Kematian: “Supaya Keluarga Yang Masih Hidup…”

gempak
19/07/2024
11:55 MYT
Penyanyi Rossa mengaku sudah menyiapkan wasiat yang selalu diperbaharui buat seluruh ahli keluarganya yang terdekat.
Berita

Dijanji Gaji RM15K Sebulan Di Taiwan, Lelaki Ini ‘Dilarikan’ Sindiket Pemerdagangan Manusia Ke Myanmar - “Masih Ada 7 Warga Malaysia…”

gempak
18/07/2024
02:55 MYT
Seorang lelaki mengimbau pengalaman dikurung dalam bilik hitam selama tiga hari tanpa makan dan minum selepas menjadi mangsa pemerdagangan manusia di Myawaddy, Myanmar lima bulan lalu.