Pemergian sutradara tersohor Mamat Khalid mengejutkan ramai pihak termasuklah wargamaya yang selama ini menyanjungi karya-karya beliau.

Beliau disahkan meninggal dunia pada 12.30 tengah malam tadi di Hospital Slim River.

BACA: Mamat Khalid Meninggal Dunia

Di laman sosial Twitter, nama Mamat Khalid menjadi trending di tangga teratas apabila ramai wargamaya menitipkan ucapan takziah.

Tidak kurang juga ramai yang meluahkan rasa sedih serta berkongsi karya-karya Mamat Khalid yang menjadi kegemaran mereka.

“Dalam filem-filem arwah selalu berjaya highlight watak-watak pembantu, walaupun watak kecil boleh jadi hero keadaan. Macam tu la kehidupan realiti.. Setiap dari kita ade peranan berbeza. Al fatihah utk Mamat Khalid,” kata seorang wargamaya.

“Mamat Khalid is a certified legend from his time. His works are iconic, light hearted comedy, clever criticism interwoven with witty remarks of our society. Al - Fatihah. You will be missed,” komen seorang wargamaya.

“Thank you for entertaining us and cheering up our childhood…
no more “Zombi Kampung Pisang” no more “Hantu Kak Limah”. Al-Fatihah Lagenda Mamat Khalid,” luah seorang wargamaya.

“Al-Fatihah buat seniman negara Mamat Khalid, karyamu akan terus dikenang sentiasa. Terima kasih, kerana tak pernah berhenti menghasilkan karya yang berkualiti untuk rakyat Malaysia. Tenanglah dan berehatlah.” kata seorang wargamaya.

“Antara karya Agung Mamat Khalid yang sentiasa menjadi siulan dan ikutan setiap dialog dalam kehidupan kita dari era mak ayah kita sampai la ke generasi sekarang: Rombongan Cik Kiah Sukan Komanwel, Rock & Rock Oo, Hantu Kak Limah, Zombie Kampung Pisang, Man Laksa,” tulis seorang wargamaya.

“Industri Anak Seni Malaysia kehilangan seorang permata hari ini.Apabila pengarah terkenal Mamat Khalid meninggal dunia sebentar tadi. Salam Takziah diucapkan kepada keluarga dan moga Allah merahmati rohnya. Terima kasih atas karya yang menghiburkan jiwa saya dan rakyat Malaysia,” ujar seorang wargamaya.

“Mula kenal karya arwah Mamat Khalid dengan Rombongan Cik Kiah Ke Sukan Komanwel.Kemudian dihiburkan lagi dengan Man Laksa, Lang Buana,Zombi Kampung Pisang,Hantu Kak Limah dan banyak lagi karya berkualiti arahan arwah.Lawak yang setanding lawak-lawak Stephen Chow. Belasungkawa,” luah seorang wargamaya.

“Filem-filem arwah semua masterpiece. Even my family sangat suka filem-filem mamat khalid. Kalau kuar kat Astro First adik-adik cepat je beli,” kongsi seorang wargamaya.

“Mamat Khalid antara pengarah Melayu yang karya dia memang sangat nostalgic & ada vibes kampung. Mamat Khalid mampu kembalikan vibes P.Ramlee. Aku memang tertunggu Mamat Khalid next filem tapi itulah Allah lebih sayangkan dia,” kata seorang wargamaya.

“Semua karya Mamat Khalid menjadi kegemaran aku sekeluarga terutamanya ayah aku. Karya yang kelakar tetapi memberi maksud yang tersurat dan tersirat. Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman,” tulis seorang wargamaya.

“Mamat Khalid Lejen Perak!! Alfatihah,” ujar seorang wargamaya.

“Bila lagi giliran saya? Bila ingat ayat dalam cerita Man Laksa tu,baru aku faham maksud sebenar-benarnya ayat itu. Terima kasih untuk tawa dan gembira Mamat Khalid, moga damai di sana hendaknya,” ucap seorang wargamaya lagi.