Pelakon dan pengacara, Datin Fouziah Gous tidak mahu menghakimi segelintiir golongan agama yang terpalit dengan isu dan kes kontroversi ‘panas’ di mahkamah.

Pemilik nama lengkap, Nor Fouziah Mohd. Gous, 40, lebih selesa mengambil pendekatan tidak terlalu menempel mahupun melontarkan pendapat mengikut perasaan dan emosi.

“Jangan kerana seorang dua, kita nak salahkan agama. Saya tak suka hakimi orang dan sampai sekarang saya percaya.

“Selagi kejahatan seseorang itu saya tak nampak atau rasa, pasti ada kebaikan dalam diri mereka yang kita boleh kenang.

“Dan juga selagi tak menyusahkan atau berhutang dengan saya misalnya, saya tak nak campuri urusan mereka. Baik kita jaga kita,” katanya kepada Gempak.

Fouziah ditemui ketika siding media Ulang Tahun Ke-8 Go Shop, di Astro baru-baru ini.

Sejak kebelakangan ini, banyak kes jenayah seksual yang masih dalam perbicaraan mahkamah melibatkan figura berstatus pendakwah bebas popular menjadi perbualan hangat orang ramai sekali gus menjemput perdebatan netizen.

Menurut Fouziah dia kini mahu memberi fokus kepada dirinya sendiri untuk lebih istiqamah dan menjaga kebajikan orang-orang sekeliling.

“Saya pun sekarang tengah nak istiqamah bukan dari segi percakapan dan pakaian sahaja bahkan dari segi amalan juga.

“Tanya diri kita sama ada kita jaga tak mak ayah, keluarga dan orang susah di sekeliling kita. Saudara-mara perlu bantuan, kita tolong atau sebagainya. Itu yang kita kena fokus.

“Daripada nak pening pasal orang lain atau kata netizen, baik kita salurkan bantuan buat mereka yang memerlukan terutama darah daging sendiri,” tuturnya.

Fouziah yang merupakan isteri kepada usahawan, Datuk Mohd. Zhafran Md Yusof mula berhijab penuh sejak 2018.