Berita

'Jual' Bos, Rakan Sekerja Untuk Hilangkan Tekanan

Gempak
10/07/2024
14:55 MYT
Semua bidang pekerjaan ada tekanan masing-masing.
Bagi mengatasi masalah itu, golongan muda profesional di China telah menggunakan kaedah unik untuk meredakan 'work smell'.

Jual bos dan rakan sekerja

Ia kini telah menjadi trend apabila pekerja menyenaraikan majikan, rakan sekerja dan kerja mereka untuk dijual di platform e-dagang terpakai, Xianyu.
Difahamkan, 'work smell' merujuk kepada keletihan mental dan fizikal selepas penat bekerja sepanjang hari. Menurut South China Morning Post (SCMP), senarai di laman web itu termasuk 'bos yang menjengkelkan', 'kerja yang teruk', 'rakan sekerja dibenci' yang 'dijual' pada harga 34,400 yuan (RM22,270) hingga 77,400 yuan (RM50,107).
Terdapat seorang pengguna yang menjual rakan sekerjanya yang berkebolehan menjadi sarkastik untuk harga 3,999 yuan (RM2,588). "Saya boleh ajar anda cara untuk berurusan dengannya selain menawarkan 10 tips untuk mengelakkan diri menjadi 'kambing hitam' di pejabat," ujarnya.
BERITA TRENDING: Saran Angkat Call Boss Luar Waktu Kerja, Ramai Tak Setuju Dengan Aliff Syukri - “Kena Ingat, Pekerja Pun Nak Juga Waktu Rehat”

BERITA TRENDING: Buat Spotcheck Waktu Staf Masuk Kerja, Majikan Ini Dikritik Netizen - "Kalau Kau Nak Pekerja Awal, Pastikan..."

BERITA TRENDING: Temubual Tun M Ketika Berusia 10 Tahun, Kashika Selvam Diiktiraf Malaysia Book Of Records!

BERITA TRENDING: Anwar Ibrahim Perdana Menteri Malaysia Ke-10, Kenali 9 Mantan PM Yang Pernah Memimpin Negara

Seorang lagi profesional menyenaraikan 'bos yang teruk' untuk harga serendah 500 yuan (RM323) kerana sering dikritik majikan hingga menyebabkannya mengalami tekanan mental.
Senarai tersebut sebenarnya adalah untuk tujuan jenaka semata-mata malah penjual juga akan memastikan iklan tersebut tidak melibatkan sebarang transaksi.
"Penjual biasanya akan membatalkan urus niaga apabila ada individu yang mengambil serius dan berminat untuk mendapatkan 'produk' tersebut," jelas laporan SCMP lagi.
Seorang penjual mendakwa dia pernah menawarkan bayaran balik.
"Saya terus memadamkan senarai itu untuk elakkan kekeliruan. Platform itu adalah cara untuk melepaskan tekanan. Saya lihat ramai yang 'menjual' kerja mereka di Xianyu dan ia agak menarik untuk dicuba.
"Menjual kerja saya yang tiada cuti hujung minggu pada harga 9.9 yuan (RM6.40) seperti tindakan balas dendam yang kecil," jelasnya. - Agensi
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Nabil Ahmad Mohon Cuti Dengan Bos ERA Guna Billboard Gergasi - "Saya Dah Lama Minta, Tapi Susah Nak Lulus"

gempak
17/07/2024
16:55 MYT
Penyampai radio ERA Nabil Ahmad tampil dengan aksi unik memohon cuti dengan majikannya, Dhen, menggunakan papan layar iklan gergasi di Bukit Bintang.
Viral

Tangkap Suami Berdua-Duaan Dengan Minah Kilang Dari Indonesia, Isteri Meraung-Raung Kena Caras

gempak
03/07/2024
05:55 MYT
Sepotong video memaparkan seorang wanita bertindak menyerang lelaki dipercayai suaminya bersama seorang wanita di dalam kereta berjaya mendapat perhatian ramai.
Viral

Isu Jurujual Kutuk Rakan Sekerja, 'Si Pengutuk' Ambil Tindakan Undang-Undang? - "Dia Yang Cabar, Sekarang Nak Main ..."

gempak
30/06/2024
05:55 MYT
Tular sebelum ini, sepotong video memaparkan dua wanita didakwa sedang memperlekehkan bekas rakan sekerjanya ketika membuat siaran langsung di TikTok.
Viral

Malas Panjang Cerita, Jurujual Dikutuk Bekas Rakan Sekerja Terima Permohonan Maaf - "Saya Dah Resign, Kalau Jumpa Lagi Mesti ..."

gempak
27/06/2024
09:40 MYT
Seorang lelaki tular gara-gara dikutuk oleh bekas rakan sekerja secara siaran langsung di aplikasi TikTok.
Viral

Jurujual Tular 'Mulut Puaka' Kutuk Bekas Rakan Sekerja Sudah Minta Maaf - "Tapi Masih Belum Selesai Sebab..."

gempak
27/06/2024
05:55 MYT
Sepotong video yang memaparkan dua wanita didakwa sedang memperlekehkan bekas rakan sekerjanya ketika membuat siaran langsung di TikTok berjaya mendapat perhatian ramai baru-baru ini.