Filem

Kahar Kapla High Council: Lepas 20 Tahun Baru Dapat Watak Anak Kelantan, Aedy Ashraf Tak Sabar Nak Jadi Beja - “Negeri Tempat Saya Dilahirkan”

Mya Amri
19/06/2024
05:55 MYT
Pelakon Aedy Ashraf meluahkan perasaan gembira apabila penantiannya untuk berlakon menggunakan loghat Kelantan dalam naskhah seni akhirnya tercapai.

Anak kelahiran Kelantan

Menurut Aedy, selama 23 tahun berada dalam dunia seni, dia tidak pernah ditawarkan watak sebagai anak Kelantan walaupun dirinya berasal dari negeri pantai timur itu.
“Saya orang Kelantan dan dilahirkan di sana. Saya membesar di Kuala Lumpur, bapa saya orang Kelantan, keluarga juga masih ada lagi di sana.

“Tapi sepanjang penglibatan dalam bidang seni tidak pernah ada tawaran watak yang memerlukan saya untuk bercakap dialek Kelantan.

“Ada bahasa Perak, Kedah, Pahang, semua saya boleh buat sebab saya belajar. Tetapi saya ternanti-nanti juga bila lagi nak dapat watak di mana datangnya tempat kelahiran saya sendiri,” katanya ketika ditemui Gempak.

Tak sabar nak bertutur dialek Kelantan

Disebabkan itu juga, Aedy berkata dia tidak sabar melihat hasil lakonannya menerusi karakter Beja dan memberikan sehabis baik untuk karakter dalam filem Kahar Kapla High Council.
“Bila saya diberitahu ada sesi uji bakat untuk watak Beja dalam filem itu, terus saya cuba nasib.

“Mungkin inilah masanya untuk saya tunjukkan dekat orang saya boleh bertutur dialek Kelantan sebab sebelum ini saya tidak pernah beritahu orang lain.

“Saya boleh cakap, boleh lah sikit-sikit orang kata. Kita pula orang Kelantan kan.

“Alhamdulillah, saya rasa lega apabila penulis skrip beritahu cara saya sampaikan watak Beja itu begitu dekat dengan apa yang dibayangkannya,” jelas Aedy.
Selain Aedy, pelakon lain yang turut membintangi Kahar Kapla High Council adalah Amir Ahnaf, Sky Islandar, Thompson Goh dan Khenobu.
Kahar Kapla High Council adalah prekuel kepada drama premium High Council.
Kahar Kapla High Council yang diarahkan oleh pengarah drama premium Anchor SPM iaitu Razaisyam Rashid dijangka menemui penonton pada hujung tahun ini.
Skrip Kahar Kapla High Council ini pula ditulis oleh pasukan Astro Shaw yang diketuai oleh pengarah High Council, Anwari Ashraf bersama salah seorang penulis High Council, Luqman Alhakim Sheikh Ghazali.

Korang dah tengok filem pilihan nombor satu di GSC, The Experts?

Kalau belum, filem tempatan pecah panggung ini masih mendominasi pawagam tanah air. Jom, tonton The Experts di pawagam berhampiran korang hari ini.

Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Drama

Tak Mudah Bertutur Loghat Terengganu, Nora Danish Syukur Diajar Aswad Jalil - “Walaupun Saya Lahir Di Sana Tapi…”

gempak
20/07/2024
03:55 MYT
Pelakon, Nora Danish akui tidak mudah untuk bertutur dalam loghat Terengganu untuk drama terbaharu lakonannya berjudul Perang Nasi Dagang.
Viral

Suruh Berhenti Bercakap, Bapa Mek Yun Dipuji Netizen Sebab Hormat Laungan Azan - “MasyaAllah Terbaiklah Pok”

gempak
09/07/2024
02:50 MYT
Pempengaruh yang dikenali kerana petah berbahasa Melayu dalam dialek Kelantan, Mek Yun sekali lagi mencuri tumpuan netizen dengan konten yang dimuat naik.
Hiburan

Didakwa Sering Berbalas Hantaran Di Media Sosial Bersama Bekas Kekasih, Ini Respons Amelia Henderson - "Mungkin Orang Buat Andaian Tapi Saya Dengan Aedy.."

gempak
04/07/2024
13:25 MYT
Susulan berita tentang perpisahan pengacara dan pelakon jelita Amelia Henderson bersama pelakon Aedy Ashraf baru-baru ini hantaran yang dimuat naik pasangan ini sering menjadi bualan warganet.
Hiburan

Didakwa Sering Berbalas Hantaran Di Media Sosial Bersama Bekas Kekasih, Ini Respons Amelia Henderson - "Mungkin Orang Buat Andaian Tapi Saya Dengan Aedy.."

gempak
04/07/2024
13:25 MYT
Susulan berita tentang perpisahan pengacara dan pelakon jelita Amelia Henderson bersama pelakon Aedy Ashraf baru-baru ini hantaran yang dimuat naik pasangan ini sering menjadi bualan warganet.
Hiburan

Lovenya! Lesen High Council, Pas Eksklusif Nak Jadi Ahli High Council Universe

gempak
18/06/2024
16:36 MYT
Peminat High Council pasti sinonim dengan terma popular yang menjadi simbolik kepada drama premium itu iaitu ‘lesen’ keahlian High Council.