Penyanyi Aliff Aziz melahirkan rasa kesyukuran dan rasa insaf apabila merasai sendiri pengalaman berada di perkampungan sampah yang terletak di Sandakan, Sabah.

Menurut Aliff yang membawakan watak sebagai Adam, seorang backpacker yang mengembara ke seluruh negeri Sabah, dia terkejut apabila pertama kali melihat kewujudan sebenar kediaman dalam sebuah kawasan timbunan sampah yang besar.

“Pada awalnya semasa saya tiba di lokasi, memang ada orang tinggal di kawasan ni. Saya terkejut sebab melihat situasi sebenar tempat tersebut, macam mana kita bau tempat tu.

“Lepas shooting, kita pulang ke hotel, untuk orang yang tinggal di sana, itulah kehidupan mereka.

"Berada di sana membuatkan saya insaf kerana ada orang yang hidup susah begitu. Ia juga jadikan saya lebih bersyukur dengan kehidupan yang dimiliki.

“Pada saya isu ni agak sensitif sebab situasi yang dipaparkan dalam drama ini memang wujud," katanya ketika ditemubual.

Aliff atau nama sebenarnya Muhammad Aliff Aziz, 31, berkongsi perkara tersebut ketika sidang media drama Sekolah Sampah yang dijalankan secara atas talian pada Rabu.

Tambah Aliff lagi, dia berharap telefilem ini juga boleh memberi kesedaran pada orang ramai untuk turut bersyukur dengan kehidupan masing-masing.

“Kita ni banyak merungut, hari-hari complaint makanan tak sedap, panas takde aircond, semua benda kita complaint. Tapi bila lihat depan mata sendiri, macam mana sesetengah orang hidup dalam kehidupan tersebut, kita akan rasa lebih nikmat bersyukur. Ada ramai orang hidup dengan kehidupan yang lebih perit,” ujarnya lagi.

Sekolah Sampah mengisahkan Adam dapat tahu kisah kanak-kanak pengemis yang serba kekurangan dari segi pendidikan. Kanak-kanak di Kampung Sampah ini menyara hidup dengan mengutip serta menjual barangan terbuang.

Adam nekad mendidik kanak-kanak itu dengan membina Sekolah Sampah sehingga mengorbankan impian penggembaraannya.

Jangan lupa menonton telefilem Sekolah Sampah yang akan disiarkan pada hari Sabtu ini, 9 malam di saluran Astro Citra (108) serta boleh distrim menerusi On Demand di Astro Box dan aplikasi Astro Go untuk pilihan yang lebih fleksibel.