Isteri kepada pelakon dan penyanyi Izzue Islam, Awin Nurin gagal menahan kesedihan apabila kucing kesayangan yang diberi nama Piko mati pada Sabtu.

Tulis Izzue menerusi akaun Instagramnya, Piko menjadi haiwan peliharaan mereka yang sangat pintar dan manja.

"Sedih tak tahu nak cakap camne. Piko ni memang manja sangat, tido nak kena tepok, suka tido ngan kitorang, suka tido kat rambut Awin Nurin.

"Suka sangat jalan-jalan naik kereta, kalau balik kerja bukak je pintu rumah, muka dia dulu kat depan pintu," kongsi Izzue.

Tambah Izzue, punca kematian Piko disebabkan jangkitan bakteria dalam darah.

"Kali terakhir kitorang jumpa dia semalam (Sabtu) dalam pukul 2.30 petang.

"Datang lawat dia kat klinik sebab doktor kata dia dah 50-50. Yang paling kitorang terkejut, doktor kata organ dalaman dia semua cantik.

"Cuma bakteria dalam darah dia memang kuat sampai ubat paling power pon dah tak boleh lawan bakteria tu. Sempat awin pujuk piko supaya kuat, dah sihat nanti boleh balik jumpa Loki, Loli dan lain-lain.

"Lebih kurang dalam pukul 4.48 petang semalam kitorang dapat call dari doktor yang Piko dah pergi.

"Semoga kita dapat jumpa lagi di sana nanti yer Piko. Tunggu mummy ngan deddy tau," getusnya.

View this post on Instagram

Sedih tak tahu nak cakap camne. Piko ni memang manja sangat, tido nak kena tepok, suka tido ngan kitorang, suka tido kat rambut @awinnurin , suka sangat jalan2 naik kereta, kalau balik kerja bukak je pintu rumah, muka dia dulu kat depan pintu ? Last kitorang jumpa dia semalam dalam pukul 2.30 petang. Datang lawat dia kat klinik sebab doctor kata dia dah 50-50. Yang paling kitorang terkejut, doctor kata organ dalaman dia semua cantik. Cuma bakteria dalam darah dia memang kuat sampai ubat paling power pon dah xleh lawan bakteria tu. Sempat awin pujuk piko supaya kuat, dah sihat nanti boleh balik jumpa loki, loli n yg lain2. ? Lebih kurang dalam pukul 4.48 petang semalam kitorang dapat call dari doctor yang piko dah pergi. semoga kita dapat jumpa lagi diSana nanti yer piko. Tunggu mummy ngan deddy tau ? LOVE YOU PIKO ♥️ @iiancats

A post shared by Izzue Islam ™ (@izzueislam) on


Perkongsian menyedihkan itu mendapat simpati daripada kenalan selebriti dan netizen yang turut mendoakan kesejahteraan Piko dan pasangan romantis itu.