Laman Utama

"Masih Belum Cukup Tua, Saya Masih Gagah Berpuasa" - Mat Sentol

Azwa Rahman
17/04/2022
13:11 MYT
Pelakon dan pelawak veteran, Mat Sentol atau nama sebenarnya Abd Rashid Yahaya, bersyukur keadaan kesihatannya masih baik dan mampu berjalan meskipun menggunakan tongkat termasuk ke Bazar Ramadan.
"Masih belum cukup tua, ramai lagi yang tua dan gagah berpuasa. Alhamdulillah saya masih mampu berpuasa," katanya yang kini berusia 89 tahun.
Menggemari masakan mee siam Singapura, Mat Sentol yang tinggal berdua dengan anak lelakinya, Roslee Rashid, 60, masih menghabiskan masa lapangnya dengan menulis skrip menggunakan tulisan jawi.
Masih keletah dengan lawak jenakanya yang bersahaja, anak kelahiran Muar ini pernah membintangi beberapa filem antaranya Mat Tiga Suku, Mat Bond, Mat Toyol, Mat Karong Guni dan Mat Magic.
Seniman yang juga pernah aktif menghasilkan iklan televisyen dan radio antaranya Jojo, Tora, Ding Dang dan Apollo itu, masih mempunyai ingatan yang kuat malah bait-bait lagu dan dialog iklan juga masih mampu diingatinya membuktikan kesihatannya yang baik.
Ketika ditanya adakah bersedia untuk kembali berlakon, Mat Sentol secara spontan menjawab "Bila-bila masa," katanya berseloroh sambil disambut ketawa pelawat yang hadir di rumahnya di Larkin, hari ini.
Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menerima kunjungan Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa di kediamannya, hari ini.
Sementara itu, Annuar Musa berkata aspirasi perjalanan hasil karya Mat Sentol harus dijadikan aset dan panduan kepada generasi muda.
Sehubungan itu, beliau berharap pihak berkaitan seperti Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) agar mengambil langkah tertentu untuk meletakkan kedudukan seniman negara itu di tempat yang sepatutnya.
"Mat Sentol adalah legenda hidup dan wira tidak didendang yang harus kita hargai. Dengan adanya sambutan Hari Seniman setiap 22 Mac, kita harap seniman-seniman seperti Mat Sentol ini dikenang dan dihargai," katanya yang turut menyampaikan sumbangan berupa wang tunai dan juga pakaian kepada seniman tersebut.
Sumber dan kredit foto: Bernama
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Laman Utama

PRU15: "Tak Perlu Sayang Potong Rambut, Nanti Kutu Yang Kenyang" - Kias Annuar Musa

gempak
20/11/2022
11:25 MYT
Tan Sri Annuar Musa memilih berkias mengenai perkembangan semasa landskap politik tanah air
Laman Utama

“Netizen Akan Menegur Kalau…” - Annuar Musa Komen Isu Artis Berkelakuan Kurang Senonoh, Berharap Penggiat Seni Berkarya Mengikut Kesesuaian

gempak
18/10/2022
21:55 MYT
Annuar Musa percaya ramai artis berdisiplin...
Laman Utama

1586 Pencalonan & 72 Kategori… Anugerah Seri Angkasa 2022 Kini Kembali Selepas 6 Tahun, Mahu Setaraf Dengan Cannes Film Festival

gempak
18/10/2022
07:30 MYT
Tak lama saja lagi ASA 2022 akan berlangsung.
Laman Utama

Isu Video Kontroversi Aliff Syukri, Tan Sri Annuar Musa Mohon Warga Seni Supaya…

gempak
01/05/2022
02:30 MYT
Jangan main isu perkauman, keagaaman dan institusi raja-raja
Laman Utama

SKMM Panggil Semua Individu Terlibat Klip Video Raya Aliff Syukri Hari Ini

gempak
26/04/2022
01:35 MYT
Klip video Kelepak Kelepuk Raya terus mencetuskan kontroversi.