Laman Utama

Mula Baca Al-Quran Sebab Kagum Rakyat Pales*** Tak Salahkan Takdir, TikToker Megan Rice Peluk Islam

Izwan Isa
12/11/2023
05:55 MYT
Individu yang bertanggungjawab memulakan trend 'bukan Muslim membaca al-Quran' (Non-Muslim reading The Quran) di TikTok, Megan Rice, secara rasminya memeluk Islam.

BERITA TRENDING: Angeline Tan Berhijab, Sabri Yunus; "Biarlah Dia Terbuka Hati..."

Menerusi satu video yang dimuat naik pendakwah kelahiran Syria, Ahmad Abostani, Rice dilaporkan mengucap dua kalimah syahadah dalam satu sesi live yang diadakan secara bersama. Rice merupakan pempengaruh media sosial terawal yang mula membaca dan mempelajari kandungan al-Quran, selepas melihat bagaimana penduduk Palestin yang diuji dengan begitu berat, masih mampu bersabar dan tidak menyalahkan takdir.
"Saya kagum dengan rakyat Palestin kerana nampaknya mereka mempunyai kepercayaan yang begitu kukuh, walaupun kehilangan segala-galanya.
"Orang ramai memberitahu saya, ya, itulah Islam, adakah anda telah membaca al-Quran? Anda mungkin perlu membaca al-Quran," katanya.
Rice dilihat bersungguh-sungguh menyokong kebebasan Palestin dan menyatakan kekagumannya terhadap semangat masyarakat Islam di Gaza dalam menghadapi kekejaman rejim Zionis Israel.
Setiap hari, Rice akan berkongsi dengan lebih 600,000 pengikut tentang ayat al-Quran yang dibacanya melalui terjemahan, dan menyatakan kekaguman tentang bagaimana kitab suci itu mampu menjawab semua persoalannya.
Selain Rice, antara pempengaruh TikTok lain yang turut mula membaca kandungan al-Quran ialah @jakjackwilds dan @abbeyhafiz.

BERITA TRENDING: Sule ‘Naik Angin’ Bila Ada Yang Tanya Bakal Menantu Akan Peluk Agama Islam Atau Tidak

Kebanyakan mereka mengakui bahawa membaca al-Quran menyedarkan mereka tentang kedangkalan pengetahuan mereka tentang Islam dan betapa berbeza kandungan sebenarnya berbanding naratif barat.
Sumber: Astro Awani
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Adidas Mohon Maaf Pada Bella Hadid - "Kami Melakukan Kesilapan Yang Tidak Disengajakan"

gempak
25/07/2024
02:30 MYT
Syarikat pakaian sukan berpangkalan di Jerman, Adidas memohom maaf kepada supermodel terkenal berdarah campuran Palestin, Bella Hadid.
Hiburan

Diperakui Badan Antarabangsa, Fazura Akan Terus Bersuara Isu Negara Palestin - “Itu Adalah Jihad Kecil Saya..”

gempak
23/07/2024
16:00 MYT
Seringkali aktif dalam menyuarakan hal berkaitan negara Palestin, pelakon Fazura tidak terkesan sekiranya kurang mendapat tawaran bekerjasama jenama internasional.
Gaya Hidup

Digugurkan Dari Kempen Kasut Retro, Bella Hadid Upah Peguam Saman Adidas

gempak
22/07/2024
10:25 MYT
Supermodel terkenal berdarah campuran Palestin, Bella Hadid dilaporkan mengupah sepasukan peguam untuk menyaman syarikat pakaian sukan berpangkalan di Jerman, Adidas.
Viral

Terlalu Banyak Spekulasi, Ustaz Hadhari Mohon Orang Ramai Hormat Arwah Farah Kartini - “Menjaja Cerita Tak Baik”

gempak
21/07/2024
03:25 MYT
Susulan spekulasi dan pandangan yang dikeluarkan oleh ramai pihak berkaitan kes pembunuhan Farah Kartini, penyampai radio dan pendakwah, Ustaz Tajdid Hadhari meminta supaya perbuatan tersebut dihentikan.
Gaya Hidup

Adidas Gugurkan Bella Hadid Daripada Kempen Kasut Retro Munich 1972

gempak
19/07/2024
16:55 MYT
Adidas pada Jumaat menggugurkan model pro-Palestin, Bella Hadid, daripada kempen pengiklanan untuk kasut retro Olimpik Munich 1972, yang dibayangi oleh pembunuhan beramai-ramai atlet Israel.