Laman Utama

Nampak Kereta Lalu Lorong Kecemasan, Anda Boleh Terus WhatsApp JPJ!

Azwa Rahman
27/05/2019
08:59 MYT
Anda kini boleh terus berinteraksi dengan pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) apabila ada kereta yang mementingkan diri sendiri dengan memandu di lorong kecemasan.
Perkara itu diumumkan oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, ketika merasmikan Ops Bersepadu dan Kempen Keselamatan Jalan Raya Sempena Aidilfitri Peringkat Kebangsaan 2019.
“Jika ada pemandu sengaja memandu di lorong kecemasan, kita mengalu-alukan orang ramai untuk salurkan aduan supaya tindakan dapat diambil,” jelas beliau menerusi Berita Harian.
Anda boleh membuat laporan dengan menhantar bukti gambar, nombor pendaftaran kereta, tarikh, masa beserta lokasi kejadian ke nombor hotline JPJ di 013-4498997.
Selain kesalahan menggunakan Lorong kecemasan, anda juga boleh melaporkan pelbagai kesalahan lain antaranya memotong barisan.
Namun, orang ramai tiada hak untuk mengambil tindakan sendiri dan haruslah menyerahkannya kepada pihak berkuasa untuk siasatan lanjut.
Ops Bersepadu tahun ini bertemakan 'Pandu Cermat, Sampai Selamat' dan bermula hari ini sehingga 12 Jun.
Loke juga berkata, sempena perayaan Aidilfitri ini, Kementerian Pengangkutan mengeluarkan larangan terhadap kenderaan berat untuk menggunakan jalan raya selama lima hari bermula pada 1, 2, 3, 8 dan 9 Jun ini.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Hiburan

Ustaz Don Beri Penjelasan Berkenaan Isu Hari Tasyrik - “Saya Mohon Maaf Sebab Menjawab Dalam Keadaan Mengelirukan”

gempak
19/06/2024
05:25 MYT
Pendakwah terkenal, Ustaz Don Daniyal tampil memberikan penjelasan berhubung kenyataan yang mengelirukan mengenai berpuasa di hari Tasyrik.
Berita

Hasrat Balik Raya Tak Kesampaian, Lelaki Maut Dirempuh Ketika Rehat Tepi Jalan

gempak
16/06/2024
09:57 MYT
Seorang lelaki tidak sempat pulang ke kampung halamannya di Kampung Bertam, Gua Musang untuk menyambut Hari Raya Aidiladha apabila maut dalam satu kemalangan membabitkan sebuah lori dengan motosikal di Kilometer (km) 25, Jalan Lipis- Benta pada Ahad.
Berita

Di Indonesia, Ada Yang Sudah Raya & Solat Aidiladha Hari Ini

gempak
16/06/2024
04:47 MYT
Pemerintah Indonesia sebelum ini memutuskan Hari Raya Aidiladha jatuh pada 10 Zulhijjah 1445 H atau pada Isnin, 17 Jun 2024 (esok).
Berita

Ambang Hari Raya Aidiladha, Ini Jangkaan Jumlah Kenderaan Guna Lebuh Raya Utama!

gempak
15/06/2024
12:55 MYT
Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) menjangkakan jumlah kenderaan di Lebuhraya Utara-Selatan, Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak dan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) 1 dan LPT2 meningkat sehingga 2.52 juta sempena perayaan Hari Raya Aidiladha pada 17 Jun ini.
Viral

Dua Individu Kantoi ‘Berasmaradana’ Atas Jalan Raya? Netizen: “Tak Panas Ke?”

gempak
19/05/2024
01:55 MYT
Rakaman dua individu yang didakwa melakukan hubungan intim di atas jalan raya meraih pelbagai reaksi daripada wargamaya.