Penyampai radio Suria FM, Fizi Ali mengakui menerima banyak mesej peribadi (DM) di Instagram, selepas mengumumkan berita tentang perceraiannya dengan bekas isteri, pelakon Shakila Koriri penghujung tahun lalu.

Fizi, 33, berkata, dia menerima mesej berupa kata-kata semangat daripada pelbagai individu, termasuk mereka yang telah berkahwin dan bertunang.

“Jujurnya, ramai DM saya lepas saya cerai. Tunang orang, isteri orang, lelaki pun ada. DM yang saya terima itu berupa kata-kata semangat. Contohnya: ‘Fizi janganlah sedih, saya kan ada.’

“Kebanyakan yang DM tu bukanlah kenalan saya. Saya memang tak kenal mereka. Niat mereka pun mungkin bukanlah untuk ‘try’ saya tapi lebih kepada memberi kata-kata semangat. Bagaimanapun, ia nampak seperti terlebih beri semangat,” katanya kepada Gempak ketika ditemui pada majlis berbuka puasa anjuran Suria FM di ibu kota semalam.

Ditanya adakah dia sudah bersedia untuk mencari pengganti sebagai teman hidup, Fizi berkata, buat masa ini dia tidak mempunyai perancangan ke arah itu.

Namun, lelaki berusia 33 tahun itu menjelaskan, dia tidak menolak jika suatu hari nanti, dia bertemu dengan seorang wanita yang mampu memimpinnya ke pelaminan atas izin dan jodoh Allah SWT.

“Berkenaan dengan pengganti, jika ada tu alhamdulillah. Mungkin, kalaulah ada, dia lebih kepada Tuhan ambil satu benda, dan dia ganti dengan benda lain. Kita tak tahu kan?

“Dan mungkin juga dia boleh jadi peneman saya. Kalau tak sekarang saya memang seorang. Duduk rumah sendiri… Rumah pula menghadap jalan raya. Bila nampak bas lalu, teringat Ameena yang selalu minta saya nak naik bas. Sampaikan saya rasa saya masih belum move on.

“Jadi, kalau orang tanya ada pengganti ke dan benda ni datang dengan sendiri, saya tak kisah, saya tidak ada masalah,” katanya.

Fizi juga mengaku yang dia memang ada mengenali seorang wanita. Tetapi buat masa ini, ia sekadar melalui fasa persahabatan.

“Kalau tanya jujur, ya saya ada kenal dengan seorang wanita ini. Tapi saya takdalah sampai nak lebih serius sebab hati saya kosong kerana anak jauh. Buat masa ini, apa yang ada saya hanyalah kerja dan kawan.

“Ini bukan rebound. Tapi kami sekadar kawan. Kalau ke arah lebih serius, alhamdulillah. Tapi kalau tak jadi apa-apa, sampai di situ sahajalah,” tutup Fizi.

Fizi mendirikan rumah tangga dengan Shakilla, 32, pada 18 Februari 2018 dan pasangan ini dikurniakan seorang cahaya mata perempuan Ameena Sofia yang kini berusia tiga tahun.