Laman Utama

"Sampai Bila Nak Kerja Berlakon Balik Lewat" - Nasihat Bapa Berbekas, Vanidah Imran Puas Akhirnya Berjaya Genggam Ijazah Sarjana!

Amri Hassan
14/03/2022
14:38 MYT
Pelakon prolifik Vanidah Imran meluahkan rasa syukur apabila akhirnya berjaya menggengam ijazah sarjana dalam bidang Seni Persembahan (Drama) Universiti Malaya pada Sabtu.
BACA: "Impian Jadi Nyata" - Vanidah Imrah Kini Jadi Pensyarah
BACA: Vanidah Imran Akui Ada Lelaki Cuba Dekati Tetapi ...
Kata Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia (FFM) ke-20 itu, kejayaan yang dicapainya berkat doa keluarga dan dorongan daripada bapanya sendiri.
"Bapa tak pernah jemu dan berhenti meminta saya sambung belajar. Kata-katanya seperti sampai bila nak kerja berlakon balik lewat pagi terus berbekas. Saya bersyukur Tuhan gerakkan hati untuk saya jadi realistik sekali gus sambung belajar.
"Orang selalu kata buat sesuatu harus ambil kira nasihat ibu bapa. Ternyata apa yang bapa saya tekankan selama ini ada keberkatannya. Saya tak pernah menyangka akan dapat tawaran masuk dunia akademik termasuk bergelar pensyarah.
"Itu semua antara hikmah yang dihamparkan apabila saya mula membuat keputusan besar dalam hidup untuk mengutamakan sisi akademik selain mengimbangi kehidupan hakiki. Paling penting bapa yang tidak menentu tahap kesihatannya masih berpeluang menyaksikan kejayaan ini," katanya.
Malah, Vanidah juga akui ralat apabila tidak menyambung pelajaran ketika usia masih muda.
"Apabila belajar di usia melewati angka empat siri dengan tuntutan tanggungjawab serta komitmen sebagai ibu dan anak, ia bukanlah fasa mudah.
"Berbanding masa muda, kita kurang bebanan. Tapi saya terima segala-galanya dengan lapang dada. Menyambung pengajian ketika ada anak kecil dan keluarga itu lebih buat saya jadi kuat.
"Namun sebanyak mana tekanan, tanggungjawab mahupun suntikan motivasi atau nasihat daripada orang lain, pada akhirnya kita yang mengharungi 'battle'. Nak buat terbaik atau sebaliknya terserah kepada diri sendiri," tambahnya.
Namun, Vanidah beruntung diberikan keluarga terutama kedua-dua anaknya, Mikail Aimran dan Maryam Rashika yang memahami situasinya.
"Anak saya tahu bila ibu mereka perlu lunaskan itu dan ini. Contohnya kalau saya kena mengadap tesis, tarikh akhir serahan tugasan dan sesi virtual. Tambah pula berdepan fasa genting di era pandemik COVID-19.
"Kalau saya tak sempat masak dan sediakan makanan, mereka pandai-pandai buat makan sendiri atau tempah dari luar," ujarnya.
Vanidah, 48, antara penerima ijazah daripada lebih 7,682 pelajar yang menamatkan pengajian pada majlis konvokesyen ke-61, Universiti Malaya berlangsung Sabtu lalu.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Pasangan Suami Isteri Tunggang Kapcai Ke Paris Demi Sokong Team Malaysia! - "Kami Nak Lihat Azizulhasni Awang, Kalah Menang Belakang Cerita"

gempak
21/07/2024
02:55 MYT
Dari kaca televisyen ke arena pertempuran, itulah bukti semangat patriotisme pasangan suami isteri, Alfi Shahrin Zakaria dan Diana Latief yang menanam impian ke temasya Sukan Olimpik Paris 2024 dengan hanya dengan menaiki motor kapcai.
Viral

"Kami Balik Dulu, Nanti Datang Lagi" - Abang Farah Kartini Ziarah Kubur, Wajah Hiba Ibu Bikin Netizen Sebak

gempak
21/07/2024
01:50 MYT
Abang kepada mangsa bunuh Nur Farah Kartini, Mohd Farizza Azmi Abdullah tampil mengemaskini perkembangan terbaharunya menziarah pusara adiknya di Tanah Perkuburan Kampung Nyuir Manis, Pekan, Pahang pada Sabtu.
Viral

Lari Daripada Kebiasaan, Hijrah Prihatin Santuni 40,000 Golongan Memerlukan - "Memang Nak Bagi Semua Merasa"

gempak
20/07/2024
18:47 MYT
Sempena meraikan sambutan ulang tahun TV AlHijrah ke-14, sebanyak empat pertubuhan diberikan bakul makanan yang merangkumi makanan keperluan asas bagi menyantuni golongan memerlukan.
Hiburan

Teman Wanita Dakwa Dipukul Pelakon Tarik Balik Laporan Polis

gempak
20/07/2024
07:30 MYT
Wanita yang membuat laporan polis mendakwa dipukul teman lelakinya yang juga pelakon sudah menarik balik aduannya.
Hiburan

Watie Hanifiah Mengaku 6 Kali Bedah Hidung - "Dulu Pergi Sekolah Kena Ejek Fati Bawang"

gempak
20/07/2024
06:55 MYT
Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mengaku pernah melakukan prosedur pembedahan hidung sebanyak enam kali.