Pastinya menjadi keterujaan peminat apabila siaran HBO telah mengumumkan bahawa prekuel Game of Thrones yang dinanti-nantikan, House of The Dragon akan mula disiarkan pada 22 Ogos ini.

House of The Dragon terjadi 200 tahun sebelum peristiwa Game of Thrones, siri fantasi zaman pertengahan yang menjadi fenomena global semasa lapan musim siarannya berlangsung.

Siri ini akan memaparkan pergolakan takhta di antara House Targaryen, House Hightower dan House Velaryon di Westeros 200 tahun sebelum siri Game of Thrones!

Pastinya ramai yang tidak sabar untuk menyaksikan aksi pertembungan drama bersiri hebat ini dan inilah sebabnya anda benar-benar perlu menonton House of the Dragon:

1. House of Dragon ialah prekuel Game of Thrones, ditetapkan 200 tahun lalu yang membawa kita kembali ke tanah Westeros.

2. Siri ini akan merungkai pergolakan yang terjadi dalam dinasti Targaryen ketika mereka berjuang untuk menjadi pemerintah ketujuh kerajaan Westeros.

3. 172 tahun sebelum kelahiran Ratu Daenarys Targaryen, keluarga Targaryen telah berkembang sebagai sebuah keluarga yang penuh dengan konflik dan masalah.

4. Siri kali ini turut memaparkan banyak ketegangan yang berlaku, drama, aksi dan rancangan jahat yang dilakukan oleh sesetengah pihak untuk melemahkan mangsa demi sebuah takhta yang direbutkan.

5. Siri ini turut dibarisi pelakon-pelakon hebat hollywood dan beberapa watak baharu yang diperkenalkan. Antara watak baharu yang ada seperti Rhaenyra Targaryen iaitu anak perempuan kepada Raja Viserys Targaryen.

6. Walaupun Putera Daemon adalah seorang pahlawan yang hebat dan merupakan penunggang naga yang terkenal, namun dia sering menyusahkan penasihat terdekat Raja.

7. Menurut penerbit rancangan Jocelyn Diaz, terdapat satu dialog utama apabila Rhaenys yang digelar ‘Ratu Yang Tidak Pernah Wujud’, berkata kepada Rhaenyra bahawa lelaki lebih suka meletakkan situasi alam sebagai obor daripada melihat seorang wanita itu menaiki Takhta, malah menurutnya hal itu telah dibuktikan oleh para ulama.

8. Matt Smith, yang memainkan watak Putera Daemon Targaryen berkata siri ini mengisahkan konflik keluarga yang kerap terjadi berulang kali. Tambah Matt mereka adalah sebuah keluarga yang biasa jika dilihat pada dasarnya namun menjadi pelik jika mereka tinggal bersama seekor naga.

9. Peminat Game of Thrones akan lebih mudah mengenali latar belakang King's Landing dan Red Keep. Penonton juga akan dibawa melihat takhta ikonik berbeza daripada apa yang pernah dilihat sebelum ini.

10. Siri ini turut menggunakan suara komposer yang sama pada siri sebelumnya iaitu Ranim Djawadi yang telah meminjamkan suaranya untuk melukis gelombang udara ‘Westeros’.

Sama ada anda peminat tegar Game of Thrones atau peminat baharu, anda perlu tahu House of The Dragon membawakan kisah yang menarik yang pastinya tidak boleh dilepaskan.

Saksikan House of The Dragon bermula pada 22 ini Ogos, mulai jam 9 pagi di HBO GO melalui Astro atau tonton pada hari yang sama jam 10.00 malam di saluran HBO (411).

Percuma untuk semua pelanggan Astro Movie Pack. Lihat pek himpunan filem terbaharu Astro dengan hanya RM99.99/bulan untuk 6 bulan) untuk dapatkan saluran Astro 100+, HBO GO juga sebagai Disney+ Hotstar.