Sukan

Skuad Badminton Jalani ‘Tuisyen’ Malam Menjelang Fasal Kritikal Ke Paris 2024

Gempak
20/06/2024
04:50 MYT
Skuad badminton negara bakal mengikuti kelas ‘tuisyen’ dengan menjalani latihan tambahan pada sebelah malam, pada ketika persediaan Sukan Olimpik Paris yang kini memasuki fasa kritikal.

Latihan Tambahan

Pengarah Kejurulatihan Akademi Badminton Malaysia (ABM), Rexy Mainaky berkata, latihan tambahan itu, akan diadakan dua atau tiga kali seminggu melibatkan semua pemain di bawah Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan ia atas permintaan pemain seperti beregu lelaki Soh Wooi Yik.
Namun, beliau berkata, kekerapan latihan malam selain latihan sesi pagi dan petang itu, akan bergantung kepada keadaan dan kondisi pemain, kerana pihaknya tidak mahu mereka mengalami kecederaan atau sakit.

”Setakat ini, kita dah dapat dua atau tiga hari latihan tengah malam, tapi Jumaat ini belum dapat disahkan lagi kerana mungkin ada tempahan gelanggang dari pihak luar.

"Kita bagi keutamaan kepada pemain dalam RTG (program Road to Gold) untuk sebulan ini sehingga bertolak ke Perancis. Kita mungkin boleh ubah masa latihan, pemain lain juga harus faham,” katanya ketika ditemui di sesi latihan di ABM Bukit Kiara.
Skuad negara kemudian akan berkampung selama 10 hari di wilayah Aire Sur La Lys, Perancis bermula 10 Julai, menjalani kem latihan pra-Olimpik menjelang temasya terbesar dunia itu, yang bakal berlangsung dari 23 Julai hingga 11 Ogos ini.
"Latihan pusat itu, untuk membiasakan diri dengan keadaan di sana (termasuk persekitaran dan perbezaan masa). Ia bagi memastikan pemain betul-betul bersedia dan fokus sepenuhnya, lokasinya juga di kawasan yang senyap,” tambahnya.
Pemain BAM yang bakal beraksi di Olimpik Paris dalam usaha memburu pingat emas pertama negara ialah juara beregu lelaki dunia 2022 Aaron Chia-Wooi Yik, beregu wanita utama negara Pearly Tan-M. Thinaah dan beregu campuran nombor satu negara Chen Tang Jie-Toh Ee Wei.
Malaysia turut akan diwakili dua pemain professional, iaitu juara bekas All England Lee Zii Jia (perseorangan lelaki) dan bekas juara Kejohanan Remaja Dunia Goh Jin Wei (perseorangan wanita).
Sementara itu, Rexy berkata, Wooi Yik mahu tinggal di ABM sehingga bertolak ke Perancis pada 10 Julai, supaya dapat memberikan fokus sepenuhnya dan mengelakkan gangguan.
"Satu keputusan yang cukup positif, dia sedar bahawa perlu masa untuk lebih fokus menjelang Olimpik. Mungkin berasa bahawa lebih tenang di sini berbanding di luar (rumah) dan jalani latihan tambahan,” katanya.
Sumber - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN: Kedudukan Lee Zii Jia Naik Satu Anak Tangga Selepas Siri Persembahan Cemerlang

ARTIKEL BERKAITAN: Paksa Anak Jalan Itik, Bapa Dijatuhi Hukuman Penjara

ARTIKEL BERKAITAN: Tan Boon Heong Dedah Dua Kali Kena Scam, RM2.5 Juta Lesap: “Itulah Kehidupan”

ARTIKEL BERKAITAN: Lai Pei Jing Dedah Jadi Mangsa Scam - “Simpanan Titik Peluh Saya Hasil Kerja Keras Selama Berdekad-Dekad…”

Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Sukan

Olimpik Paris 2024: Pemain Hoki Australia Potong Jari Demi Ke Sukan Olimpik

gempak
19/07/2024
09:55 MYT
Pemain hoki Australia telah memotong sebahagian jarinya bagi membuktikan dedikasi terhadap Sukan Olimpik.
Sukan

Ikuti Perjuangan & Misi Emas Negara Di Olimpik Paris 2024 Di Semua Platfom Astro! Setiap Aksi, Tak Kira Masa Atau Di Mana Jua

gempak
17/07/2024
07:11 MYT
Bagi meraikan kegemilangan atlit negara di pentas dunia, Astro dengan bangganya akan membawakan 18 saluran khas buat semua pelanggan Astro dalam definisi tinggi (HD).
Berita

Olimpik Paris 2024: 300,000 Kondom Diberi Kepada 14, 250 Atlet

gempak
06/07/2024
14:55 MYT
Selepas temasya Olimpik Tokyo 2020 mengetatkan polisi kesihatan dan hubungan intim kerana jangkitan COVID 19, Olimpik Paris 2024 mengikut langkah yang sama dengan mengedarkan sebanyak 300,000 kondom kepada 14, 250 atlet yang bertanding.
Hiburan

BTS Jin Jadi Pembawa Obor Wakili Korea Selatan Di Olimpik 2024

gempak
02/07/2024
13:23 MYT
Populariti Jin BTS bukan hanya untuk industri hiburan K Pop tetapi juga digunakan dengan baik oleh Korea Selatan apabila dilaporkan bakal menjadi pembawa obor di temasya Olimpik 2024.
Sukan

Olimpik Paris 2024: MOM Pilih Rekaan Baharu Pakaian Kontinjen, Tampilkan Corak Belang Harimau Lebih Garang

gempak
02/07/2024
06:03 MYT
Majlis Olimpik Malaysia (MOM) memilih rekaan baharu yang menampilkan corak belang Harimau 'lebih garang' untuk pakaian rasmi kontinjen negara ke Sukan Olimpik Paris 2024.