Umum sedia maklum yang hari ini merupakan hari keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2023 diumumkan.

Susulan itu, rata-rata mula berkongsi keputusan yang diperolehi dan tidak terkecuali barisan selebriti yang memuat naik hantaran di media sosial menunjukkan rasa bangga terhadap pencapaian anak ataupun ahli keluarga mereka.

Anak Datuk Hattan Straight A

Penyanyi Datuk Hattan berkongsi perkhabaran gembira tentang kejayaan anak saudaranya di Instagram.

"Sedih, hiba, gembira dan bersyukur ke hadrat...

Menerusi posting Hattan atau nama sebenarnya Mohd Shukri Shahabudin, 60, menitiskan air mata apabila anak kepada arwah adiknya berjaya memperolehi keputusan semua A.

"Sedih, hiba, gembira dan bersyukur ke hadrat. Tahniah Mikael Hatta atas keputusan cemerlang dalam SPM. Straight As, kalau ada arwah adik saya ni tak tahulah betapa sukanya dia," tulis Hattan di ruangan kapsyen.

A post shared by Hattan (@dato_hattan)

Anak Zarina Zainuddin Dapat 6A

Dalam pada itu, pelakon Zarina Zainuddin turut berkongsi berita gembira tentang anaknya, Muhammad Adam Azrai yang memperolehi keputusan 6A dalam SPM.

"Sebagai seorang ibu itu pun saya bersyukur sangat...

Zarina berkongsi perkara itu menerusi hantaran Instagram di mana dirinya meluahkan rasa bangga terhadap pencapaian cemerlang puteranya itu dalam bidang akademik.

"Alhamdulillah, Adam dah dapat keputusan SPM. Dapat 6A 2B+. Syukur!

"Sebagai seorang ibu itu pun saya bersyukur sangat, ibu tak pandai biarlah anak pandai semua. Ibu bapa pun mengharapkan anak berjaya. Saya doakan anak-anak kita semua berjaya,amin!" tulis Zarina.

A post shared by Zarina Zainuddin (@zarinazainuddin_)

Kak KM Kongsi Anak Dapat 6A

Selain selebriti, usahawan sensasi, Kak KM turut tidak terkecuali berkongsi satu video di mana dirinya menemani anak lelakinya, Faris untuk mengambil keputusan SPM.

"Syukur Alhamdulillah! Anak mama memang bijak!

Dalam klip video singkat itu, dapat dilihat Kak KM atau nama sebenarnya Liana Rosli menitiskan air mata kegembiraan selepas pencapaian memberangsangkan oleh Faris.

"Syukur Alhamdulillah! Anak mama memang bijak," tulis Kak KM.

A post shared by Liana Rosli (@lianarosli_official)


Sekadar info, lebih 11,000 pelajar berjaya memperolehi keputusan semua A untuk peperiksaan SPM tahun 2023.

BERITA TRENDING: Adik Meerqeen Dapat 9A Dalam SPM. Tahniah!

Secara keseluruhannya pencapaian calon SPM tahun 2023 adalah lebih baik daripada tahun sebelumnya apabila merekodkan Gred Purata Nasional (GPN) sebanyak 4.60 berbanding 4.74.

Sumber: Instagram