Covid-19

“Saya Harap Demam Biasa, Bukan COVID-19…” – Mohd Sobri Terperangkap Di Bangunan Selangor Mansion, Masjid India

Fiza Kamarudin
09/04/2020
00:00 MYT
Selepas berita mengenai salah seorang pelakon Keluarga Iskandar, terperangkap di bangunan Selangor Mansion, Jalan Masjid India kerana Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), ruangan komen di sosial media Facebook (FB) Mohd Sobri Anuar Tarmizi mula dihujani komen dan kata-kata semangat.
Komen-komen yang ditinggalkan rata-ratanya mendoakan keselamatan Mohd Sobri atau lebih mesra dipanggil Boy itu.
Mohd Sobri kemudiannya membalas komen-komen ditinggalkan dan memberitahu dia berada dalam keadaan baik serta mengucapkan terima kasih kerana mendoakan kebaikan buat dirinya.
Cuma Mohd Sobri kini kurang sihat dan mengalami gejala demam sejak Isnin dan yang menjadi masalah buat dirinya ialah sukar untuk mendapat bekalan makanan dan ubat-ubatan.
"Saya ke sini semalam kerana ada tugasan sikit yang perlu dilaksanakan. Namun ketika hendak turun dan keluar dari bangunan ini pada waktu Subuh, saya dihalang keluar dari bangunan berkenaan kerana PKPD telah pun dilaksanakan.
"Saya terpaksa berkurung dalam bilik saya sehingga kini dan tidak dapat ke mana-mana. Lebih malang saya turut mengalami demam sejak malam tadi dan harap pasukan perubatan dapat datang segera untuk membolehkan saya diperiksa," katanya ketika dihubungi oleh Astro AWANI.
Perlaksanaan PKPD ke atas Bangunan Selangor Mansion dan Bangunan Malayan Mansion dibuat berikutan Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan terdapat 15 kes positif jangkitan Covid-19 di kawasan berkenaan.
Sementara itu menurut laporan Harian Metro, Mohd Sobri yang masih bujang balik ke bilik sewa itu sekali- sekala kerana menetap bersama ibu bapanya di Klang, Selangor.
Kira-kira jam 1.30 petang Rabu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menghantar pasukan perubatan ke kawasan tersebut untuk membuat pemeriksaan saringan bagi mengesan penghuni bergejala wabak COVID-19.
“Selepas sampel diambil, saya cuba positifkan diri dan berharap ia demam biasa dan tidak mahu terlalu berfikir negatif. Apatah lagi, ibu bapa dan keluarga memberi saya semangat.
“Malah, ramai juga rakan artis menghubungi saya untuk memberi kata-kata positif dan minta banyak berdoa dalam berhadapan situasi berat ini,” katanya yang juga bekas peserta Maharaja Lawak Mega bersama kumpulan Bawal Power.
Mohd Sobri berkata, dia bersyukur pihak KKM sudah menghantar pasukan perubatan datang ke kawasan bangunan itu untuk melakukan ujian saringan semua penghuni terbabit.
“Kini, saya cuma berdebar menunggu keputusan yang akan diterima nanti dan berharap dapat mengetahuinya secepat mungkin untuk rawatan awal.
“Namun, harapan saya semoga kesihatan okay dan gejala dialami ini hanya demam biasa. Mohon doakan yang baik-baik saja,” katanya.
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Berita

COVID-19: Tiada Lagi Kuarantin Di Rumah Mulai 15 Julai

gempak
05/07/2024
18:40 MYT
Individu positif Covid-19 tidak lagi dikenakan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian (HSO) atau kuarantin di rumah dan tidak perlu melaporkan status positif ujian kendiri dalam aplikasi MySejahtera berkuat kuasa 15 Julai ini.
Hiburan

Rezeki Berlakon Datang Gara-Gara COVID-19, Arfie Shah Akui Masih Nervous Setiap Kali Uji Bakat Lakonan

gempak
05/07/2024
03:55 MYT
Pelakon baharu, Arfie Shah mendedahkan yang dia membina badan sebelum menjalani penggambaran bagi drama siri Astro Originals, X-Change.
Berita

AstraZeneca Tarik Balik Vaksin COVID-19 Di Seluruh Dunia

gempak
08/05/2024
04:36 MYT
Syarikat farmaseutikal global Britain-Sweden, AstraZeneca menarik balik vaksin COVID-19 di seluruh dunia, lapor Telegraph semalam.
Hiburan

"Jual Kopi Tepi Jalan, Kena Angkut Majlis Perbandaran" - Bekas Finalis Hero Remaja 2021 Farhan Nordin

gempak
13/04/2024
12:00 MYT
Finalis Hero Remaja 2021, Farhan Nordin pernah jual air kopi tepi jalan.
Hiburan

Syukur Sembuh Covid Kali Ketiga, Che Ta Belum Rancang Nak Sambung Rai Anniversary Kahwin - “Tak Ada Mood Nak Buat”

gempak
08/01/2024
07:55 MYT
Terbantut Che Ta nak sambut anniversary dengan suami.