Penyanyi Noraniza Idris mendedahkan yang dia diminta oleh anak-anaknya, Aliff Haiqal dan Alfeeq Haiqal untuk menjaga pemakanan menjelang Konsert Malai Solo yang bakal diadakan di Istana Budaya, Kuala Lumpur pada Oktober depan.

Noraniza, 54, berkata, demi memberikan semangat, anak-anaknya itu akan menghadiahkannya RM20,000 jika dia berjaya menurunkan berat badan sebanyak 15 kilogram dalam masa dua bulan.

“Anak-anak saya ada beri jadual pemakanan kepada saya. Macam biasalah, jadual makan sihat seperti perlu ambil buah-buahan ketika sarapan pagi.

“Mereka bagi tarikh, kata mereka dalam masa dua bulan perlu turun 15 kilogram. Kalau berjaya, mereka akan hadiahkan saya RM20,000,” katanya kepada Gempak.

Noraniza berkata demikian ketika ditemui pada sidang media Konsert Malai Solo yang diadakan baru-baru ini.

Noraniza menambah, dia bukanlah mengharapkan sangat wang ganjaran yang bakal diberi oleh anak-anak.

Sebaliknya, penyanyi lagu Manira itu berkata, wang tersebut dijadikan sebagai pembakar semangat buat dirinya yang agak degil.

“Sebenarnya, saya bukanlah mahukan duit itu, cuma mereka janjikan ganjaran kerana kedegilan saya. Sepatutnya saya sudah mula dengan rutin pemakanan sihat, tetapi kadang-kadang saya langgar sahaja,” katanya sambil tertawa.

Konsert Malai Solo merupakan konsert pertama dan terakhir Noraniza Idris. Konsert berkenaan bakal berlangsung di Istana Budaya, Kuala Lumpur pada 21 hingga 23 Oktober depan.

Dianjurkan oleh NIPV Management Sdn Bhd, konsert berdurasi dua jam itu bakal menyaksikan Noraniza membawakan 24 buah lagu termasuk medley yang merangkumi lagu-lagu berentak Irama Malaysia dan etnik kreatif.

Tiket yang dijual sejak 19 Ogos lalu bermula RM299 hingga RM1599.