Pesohor muzik Indonesia, Ahmad Dhani menyifatkan pengalaman hidup di penjara sebagai sebuah termahal yang pernah diberikan Allah SWT kepadanya.
Dhani, 50, pernah dipenjarakan selama 12 bulan di Penjara Cipinang Jakarta Timur atas kesalahan menyebarkan kebencian di platform Twitter Januari 2018 dan dibebaskan pada Disember 2019.
Sewaktu ditemui media Malaysia buat pertama kali selepas pembebasannya dan pandemik COVID 19 melanda dunia, pengasas band Dewa 19 ini berkongsi kisah kehidupannya sewaktu di penjara dan kini yang kembali aktif dalam belantika muzik.
Sambil berfalsafah, suami Mulan Jameela itu mengatakan tidak pernah menyesal atau malu apabila ditahan di penjara, sementelah sebab penangkapannya bukan kerana jenayah.
Justeru, tidak melihat ia sebagai bentuk hukuman kehidupan atau ujian, Dhani menyifatkan ia sebagai hadiah terbesar Allah buatnya.
“Saya tidak kata (dipenjara) sebagai hukuman atau ujian ya. Tapi saya lihat ini adalah hadiah terbesar Allah buat saya kerana saya yakin Dia sangat mengenali diri saya,” katanya.
Tambah Dhani: “Saya juga tidak boleh menceritakan bagaimana pengalaman dan perasaan duduk di penjara kerana hanya yang pernah masuk ke sana sahaja faham bagaimana rasanya.”
Bagi Dhani, setiap yang berlaku diambil dengan lapang dada dan dia bahagia kerana sudah berada di titik kehidupan sekarang. Apa lagi dia baru menyambut ulang tahun ke 50 pada 26 Mei lalu.
“Kalau menurut saya, hidup saya sudah lengkap ya. Masuk usia 50 tahun, kalau boleh biar dapat hidup 50 tahun lagi ya,” katanya berseloroh.
Pelantun lagu Hadapi Dengan Senyuman itu hadir ke ibu kota kerana memenuhi undangan persembahan di Garden of Eid Festival yang berlangsung hujung minggu lalu.
Dhani mengaku teruja kerana diberi kesempatan melakukan persembahan tanpa diiringi instrumen seperti gitar dan drum sehingga memberi inspirasi buatnya untuk menghasilkan karya tanpa ‘bantuan bunyian muzik’ pada masa akan datang.
“Walaupun sempat bingung, persembahan di Garden of Eid ini memberi inspirasi buat saya menghasilkan karya tanpa instrumen seperti gitar,” akuinya yang menyampaikan beberapa lagu termasuk Kuldesak dan Satu.
Sementara itu, dalam pertemuan sama Dhani turut mengumumkan peminat atau Baladewa akan dapat menyaksikan persembahan mereka di Malaysia menerusi Anniversary Tour 30 Years of Dewa 19 atau Konsert Ulang Tahun ke30 Dewa 19 yang dijadual September depan.
Maliah Surip
Wed Jun 01 2022


“Saya Tutup Komen Bukan Bermaksud Saya Takut Atau Kalah” - Elyana Akui Mahu Letak Batas Di Media Sosial
Elyana beri sebab kenapa tutup komen di Instagram
![[VIDEO]Lelaki Tertinggal Anak Ketika Bawa Lari Motosikal Curi! [VIDEO]Lelaki Tertinggal Anak Ketika Bawa Lari Motosikal Curi!](https://resizer-vortals.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://d3avoj45mekucs.cloudfront.net/astrogempak/media/asbp/curimotor.jpg?ext=.jpg)
[VIDEO]Lelaki Tertinggal Anak Ketika Bawa Lari Motosikal Curi!
Tertinggal anak ketika mencuri motosikal
![[VIDEO] Netizen Sakit Mata Lihat Gelagat Aliff Syukri & Baby Shima Menari Untuk Klip Video - “Makin Pelik-Pelik…” [VIDEO] Netizen Sakit Mata Lihat Gelagat Aliff Syukri & Baby Shima Menari Untuk Klip Video - “Makin Pelik-Pelik…”](https://resizer-vortals.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://d3avoj45mekucs.cloudfront.net/astrogempak/media/2019-flavettesglowingstar/aliff-syukri-baby-shima.jpg?ext=.jpg)
[VIDEO] Netizen Sakit Mata Lihat Gelagat Aliff Syukri & Baby Shima Menari Untuk Klip Video - “Makin Pelik-Pelik…”
Netizen kritik Aliff Syukri & Baby Shima
![[VIDEO] Menyanyi & Bergelek Di Majlis Akikah, Ifa Raziah, Kak KM Dikecam Netizen - “Mana Nak Dapat Keberkatan” [VIDEO] Menyanyi & Bergelek Di Majlis Akikah, Ifa Raziah, Kak KM Dikecam Netizen - “Mana Nak Dapat Keberkatan”](https://resizer-vortals.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://d3avoj45mekucs.cloudfront.net/astrogempak/media/2019-flavettesglowingstar/ifa-raziah-kak-km.jpg?ext=.jpg)
[VIDEO] Menyanyi & Bergelek Di Majlis Akikah, Ifa Raziah, Kak KM Dikecam Netizen - “Mana Nak Dapat Keberkatan”
Ifa Raziah & Kak KM dikecam netizen

Kiambang Beracun | The Maid 2 - Episod 6
Kak Mel dan Fika intip pergerakan Kiambang. Mereka masuk kelas MMA yang diajar oleh Kiambang dan setelah melihat aksi Kiambang bertarung, mereka semakin yakin Kiambanglah pembunuh sebenar! Saksikan drama bersiri THE MAID 2, Cinta Dirampas, Dendam Dibalas setiap Rabu jam 9.30 malam di Astro Ria. Anda juga boleh strim di Astro Go dan On Demand. Dapatkan #PekPrimary hanya RM59.99! Whatsapp “Nak Astro” ke 03-9543 3838 #DramaTheMaid2 #CintaDirampasDendamDibalas #GempakOriginalSeries #AstroRia

Siapa Sa'abon? | The Maid 2 Video Pengakuan - Episod 6
Sa’abon mati terkena kejutan elektrik dan suspek pembunuh masih tidak diketahui. Pelbagai spekulasi dibuat akibat kematian editor novel itu. Saksikan drama bersiri THE MAID 2, Cinta Dirampas, Dendam Dibalas setiap Rabu jam 9.30 malam di Astro Ria. Anda juga boleh strim di Astro Go dan On Demand. Dapatkan #PekPrimary hanya RM59.99! Whatsapp “Nak Astro” ke 03-9543 3838 #DramaTheMaid2 #CintaDirampasDendamDibalas #TheMaidVideoPengakuan #GempakOriginalSeries #AstroRia

Pengakuan Amitabh Bachchan Kena Buli Cyber: “Gambar Saya Pun Kena Kutuk”
Amitabh Bachchan pun tidak terlepas mengalami nasib sama ; dibuli di alam maya.

Punyalah Cantik, Kekasih Ariel Tatum Pilih Curang Dengan Sesama Jenis
Kecantikan Ariel Tatum, pelakon, penyanyi dan model Indonesia ini selalu menjadi pujian dan dambaan banyak lelaki.

“Best, Santai Dan Dekat Dengan Kehidupan Kita” – Penonton Boleh Relate Dengan Mesej Yang Dibawakan Dalam Filem Kalut Nak Kahwin
Yang dah tonton Kalut Nak Kahwin semua seronok
_1.png?ext=.png)
Joko Anwar Janjikan Tahap Keseraman Berlipat Ganda Menerusi Pengabdi Setan 2: Communion
Yang kedua lagi seram? Memang kena tengok Pengabdi Setan