Viral

Baru Peluk Islam, Lelaki Mualaf Ini Bawa Babi Untuk Dijadikan Haiwan Korban

Gempak
21/06/2024
23:55 MYT
Ibadah korban cukup sinonim dengan sambutan Hari Raya Aidiladha. Dan saban tahun, upacara korban yang melibatkan haiwan ternakan seperti lembu dan kambing menjadi perhatian, dan sering dikongsikan di platform media sosial.
Namun, ada satu hal yang menjadi perhatian umum gara-gara seorang mualaf memilih haiwan korban yang tidak halal untuk dimakan.
Memetik laporan Kosmo! Online dan Okezone, seorang lelaki yang dipercaya mualaf memberikan seekor babi untuk dijadikan haiwan korban ketika sambutan Aidiladha lalu.
Menerusi rakaman yang dikongsikan di platform TikTok, lelaki tersebut membawa babi tersebut ke semua masjid untuk disembelih.
Namun, difahamkan, lelaki berkenaan baru sahaja memelik agama Islam dan dia sendiri tidak memiliki ilmu yang banyak mengenai ibadah korban.
Tentu sekali, tindakan lelaki itu meraih perhatian sehingga tular di media sosial, sekaligus mendapat pujian netizen kerana niatnya yang ikhlas dan baik.
“Tidak mengapa, namanya masih belajar,” kata seorang pengguna laman sosial.
“Lelaki ini memang terbaik, baru saja memeluk Islam tetapi sudah ada niat untuk melakukan ibadah korban,” kata netizen lain.
Sumber: Agensi, Kosmo! Online
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Gaya Hidup

Ambil Wuduk Dengan Air Sisa Minuman Kucing, Ini Hukumnya Dalam Islam Menurut Ustaz Azhar Idrus

gempak
15/07/2024
12:55 MYT
"Air di dalam baldi yang diminum kucing boleh dibuat wuduk," jawab Ustaz Azhar Idrus berkaitan persoalan dalam kesucian perlaksanaan wuduk dalam kalangan umat Islam.
Viral

MADAD Pulang Semua... Makcik Sudah Dapat Bulu, Sepasang Telinga Lepas Tak Halalkan Daging Korban

gempak
22/06/2024
04:55 MYT
Kisah seorang ‘makcik’ atau peserta yang tidak menghalalkan daging termasuk sehelai bulu haiwan korbannya untuk dimakan diselesaikan dengan cara berhemah oleh pihak Murtadha Dakwah Centre (MADAD) yang menguruskan ibadat tersebut.
Gaya Hidup

Apa Hukum Beri Makan Daging Korban Kepada Orang Bukan Islam?

gempak
20/06/2024
06:30 MYT
Meskipun hari ini merupakan hari Tasyrik terakhir pada tahun ini, masih ramai lagi yang menerima daging korban.
Berita

Astro Radio Anjur Ibadah Korban Bersama Siti Khadijah

gempak
19/06/2024
12:17 MYT
Astro Radio menganjurkan program ‘Lapah Astro Radio Bersama Siti Khadijah’ pada hari ini dengan penglibatan empat (4) stesen radio popular termasuk ERA, ZAYAN, GEGAR dan SINAR di Laman Khadijah, Nilai, Negeri Sembilan bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidiladha pada tahun ini.
Viral

Ini Sebabnya Kenapa Otot Daging Masih Bergerak-Gerak Walaupun Selepas Lembu Disembelih

gempak
18/06/2024
13:55 MYT
Menerusi video yang dikongsikan menerusi TikTok itu, ramai yang memberikan pendapat mengenai situasi berkenaan.