Berita

Himpunan #KamiMahuAir: Bersih Seru Kerajaan Tegakkan Keadilan Untuk Guru, Pelajar Yang Ditahan

Awani
18/06/2024
21:34 MYT
Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) menyeru Kerajaan Perpaduan menegakkan hak asasi terhadap seorang guru dan lapan pelajar Sekolah Alternatif di Sabah yang dipercayai ditahan semasa himpunan #KamiMahuAir Jumaat lalu.
Jawatankuasa Pemandu Bersih dalam satu kenyataan hari ini berkata, kegagalan berbuat demikian hanya mengukuhkan persepsi bahawa intimidasi terhadap para aktivis berlaku 'seperti biasa' di bawah Kerajaan Madani seperti pemerintahan kerajaan-kerajaan terdahulu.
Jelas jawatankuasa itu lagi, sembilan individu terbabit ditahan agak jauh dari tapak perhimpunan ketika sedang beredar dan pihak polis telah menggunakan Akta Imigresen bagi menahan mereka.
"Bersih ingin menyatakan tiada sebab untuk pihak polis menangkap guru dan pelajar Sekolah Alternatif yang berada di dalam himpunan tersebut kerana mereka bukan penganjur utama bagi himpunan tersebut.
"Sekiranya pihak polis ingin menyiasat, seharusnya mereka mengikuti Akta Perhimpunan Aman 2012 yang meletakkan tanggungjawab pada penganjur utama untuk disiasat secara profesional dan bukan menggunakan instrumen undang-undang yang lain bagi tujuan intimidasi yang membentuk naratif yang negatif terhadap himpunan tersebut, sekali gus menjadikan guru dan pelajar-pelajar Sekolah Alternatif sebagai mangsa keadaan," katanya dalam kenyataan tersebut.
Jawatankuasa Pemandu Bersih menambah pihaknya juga dimaklumkan bahawa polis memohon lanjutan reman kepada guru terbabit tanpa memaklumkan kepada peguam yang mewakilinya.
Ujarnya, tindakan itu secara jelas melanggar hak guru terbabit di bawah Perlembagaan Persekutuan dan Kanun Tatacara Jenayah bahawa orang yang disiasat mempunyai hak untuk diwakili oleh peguam dan diadili dengan adil dan saksama.
Dalam masa sama, Jawatankuasa Pemandu Bersih turut menyatakan solidariti kepada mahasiswa Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang menyertai himpunan #KamiMahuAir di hadapan Pejabat Pentadbiran Negeri Sabah (PPNS).
Memetik laporan media, koordinator sekretariat perhimpunan itu, Mohd Norhamdin Nordin mendakwa sembilan yang ditahan polis adalah berstatus penduduk tanpa negara atau 'stateless'.
Sumber - Astro Awani
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Berita

Guru Pusat Jagaan Direman Seminggu Kerana Pukul Kanak-Kanak Autisme

gempak
19/07/2024
10:30 MYT
Seorang guru lelaki di sebuah pusat jagaan kanak-kanak direman selama seminggu selepas didakwa menendang dan memukul kanak-kanak autisme berusia 6 tahun.
Berita

Pemeriksaan Kesihatan Termasuk Ujian HIV Pelajar Baharu Sudah Dilaksanakan

gempak
14/07/2024
18:42 MYT
Keperluan pemeriksaan kesihatan termasuk ujian HIV terhadap pelajar baharu untuk melanjutkan pengajian di universiti tempatan sudah dilaksanakan dan ia bukan sesuatu yang baharu.
Berita

Gara-Gara Kereta Keluar Simpang Secara Melulu, Pelajar UiTM Maut Kemalangan

gempak
24/06/2024
05:02 MYT
Seorang penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) Jengka maut selepas terbabit dalam kemalangan di simpang hadapan Balora Mustika Bandar Jengka di sini, pada Ahad.
Viral

Kritik Sikap Pekerja Kerajaan, Kenyataan Wanita Ini Terima Reaksi Bercampur Baur Netizen!

gempak
19/06/2024
07:38 MYT
Satu hantaran wargamaya mencetuskan api kemarahan ramai pihak apabila dirinya mengkritik sikap pekerja-pekerja kerajaan yang disifatkan sebagai suka mencuri tulang.
Berita

TERKINI: Tiga maut, 37 Cedera Dalam Kemalangan Melibatkan Rombongan Guru

gempak
09/06/2024
03:35 MYT
Tiga termasuk seorang lelaki maut termasuk 37 orang cedera selepas bas persiaran membawa rombongan guru Sekolah Kebangsaan (SK) Jeram, Masjid Tanah, Melaka terbabit kemalangan dengan sebuah treler di Lebuhraya Tun Abdul Razak berhampiran simpang tiga Keratong, Muadzam Shah pada awal pagi Ahad.