Tiada apa yang lebih menggembirakan hati apabila sang isteri mengambil keputusan untuk berhijab dan menutup aurat. Hal itu yang dirasai oleh penyanyi dan komposer, Ippo Hafiz.

Ippo atau nama sebenarnya, Muhammad Hafiz Yaziz, 33, meluahkan rasa syukur apabila belahan jiwanya, Norfarahin Mohd Roslan, 34, kini tampil ayu bertudung.Kongsi Ippo, dia berasa sangat gembira dan berharap doa yang baik-baik dilayangkan untuk isterinya untuk sentiasa istiqamah.

“Siapa sahaja yang tidak gembira melihat perubahan yang sedemikian? Alhamdulillah. Saya sangat bersyukur dengan nikmat yang Allah SWT kurniakan.

“Isteri saya bertudung atas kerelaannya sendiri. Apa yang saya harapkan adalah doa semua semoga diberikan kekuatan buat saya dan keluarga. Saya sebagai suami pernah titipkan pesan (bertudung), tetapi bukan saya yang minta, tapi ia adalah yang diperintahkan oleh-Nya.

“Saya tak paksa dan nasihatkan isteri dalam cara baik. Kita tunjukkan perkara wajib sebab kalau kita yang cakap belum tentu ia betul. Jadi apa yang Nabi kita buat, itulah yang terbaik,” katanya.

Ippo berkata demikian ketika ditemui di Majlis Pelancaran Buku Paya Besar di Dewan Dato’ Sri Abdul Manan di Kuantan, Pahang, Jumaat lalu.Turut diadakan Pelancaran Lebuh Persiaran Tun Khalil Yaakob dan lagu Demi Semua.

Hadir sama, YABhg Tun Datuk Seri Utama Dr Mohd Khalil Yaakob, Mantan Yang di-Pertua Negeri Melaka.Berkongsi pula mengenai lagu Demi Semua, Ippo yang turut bergelar komposer lagu berkenaan menjelaskan, lagu tersebut dihasilkan pada tahun lalu dan optimis mengharapkan reaksi baik pendengar.

“Saya merupakan anak Pahang. Jadi, saya terfikir untuk hasilkan lagu yang boleh beri semangat buat anak-anak muda agar cintakan negara. Skopnya lagu berkenaan besar dan meluas.

“Justeru, sesiapa sahaja boleh jadikan lagu tersebut sebagai inspirasi dan elemen tersebut diterapkan bagi menyuntik semangat patriotisme.

“Jujurnya, sudah lama rancang untuk menghasilkan lagu seperti ini. Jadi apabila bertemu dengan YB Datuk Indera Mohd Sahar Abdullah, kami sama-cama mencari idea mengenai perkara-perkara yang boleh dilakukan dalam usaha menaikkan semangat dan pembangunan minda khasnya di kalangan anak muda,” katanya lagi.Dalam pada itu, Ippo berkata, proses penghasilan lagu tersebut menjadi lebih mudah memandangkan dirinya dan Timbalan Menteri Kewangan 1 itu sudah saling mengenali.

“Kalau nak tahu, YB turut sama-sama beri ilham dalam penulisan lirik. Kemudian, saya gabungkan ia menjadi sebuah lagu yang baik.

“Penggambaran muzik videonya juga dilakukan tahun lalu dengan mengambil latar beberapa lokasi menarik sekitar Pahang,” katanya sambil memberitahu Demi Semua dirakam pada tetapi baru dilancarkan sekarang kerana kekangan pandemik.

Dalam perkembangan lain, Ippo bakal melancarkan lagu komersialnya bersama Zara Zya tidak lama lagi.