Berita

KTHXBYE Ditukar Kepada 'Semoga Berjumpa Lagi, Bye Bye!'

Kamaruddin Razal
11/05/2019
14:27 MYT
Papan iklan gergasi di persimpangan bertingkat Lebuh Alor Gajah-Melaka Tengah-Jasin (AMJ), Jalan Taming Sari, Melaka, yang mencetuskan kontroversi dengan perkataan KTHXBYE telahpun ditukar dengan ‘Semoga Berjumpa Lagi, Bye Bye!’
Perkara itu disahkan oleh Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Mansor Sudin setelah dihubungi Sinar Harian tadi.
Menurutnya, pemasangan papan iklan baharu itu dilakukan 11 malam tadi setelah pihaknya mengeluarkan arahan kepada syarikat pengeluar makanan ringan untuk menurunkan papan iklan lama itu.
Katanya, sebelum ini syarikat tersebut tidak mendapatkan kelulusan mengenai penggunaan perkataan singkatan Bahasa Inggeris, KTHXBYE di papan iklan itu sehingga mencetuskan kontroversi.
"Seperti yang berlaku, sepatutnya mereka mendapatkan kelulusan pihak majlis (MBMB) terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan memasang.
"Bila mereka membuat permohonan kita akan menilai dan membuat semakan sama ada mengikut syarat yang ditetapkan ataupun sebaliknya sebelum ia diluluskan," katanya.
Beliau berkata, MBMB sentiasa memantau kelulusan bagi pengiklanan dalam Bahasa Melayu selain tidak bertentangan dengan norma budaya masyarakat.
Tegasnya, mana-mana syarikat yang mahu memasang sebarang papan iklan perlu mendapatkan kebenaran dan kelulusan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di kawasan masing-masing termasuk kawasan pentadbiran MBMB.
"Antara syarat yang ditetapkan mesti menggunakan bahasa yang betul, perkataan yang tidak mendatangkan kontroversi termasuk gambar yang tidak menyentuh mana-mana sensitiviti," katanya.
Sumber: Sinar Harian / Astro Awani
Topic Berkaitan
Must-Watch Video
Viral

Pemuda 22 Tahun Bergaya Outfit RM900,000, Netizen Auto Jealous! - “Baiklah Duit Guna Beli Property”

gempak
21/07/2024
08:55 MYT
Satu video tular baru-baru ini menarik perhatian ramai pihak apabila ia mempamerkan seorang jejaka berusia 22 tahun memakai pakaian bernilai hampir RM900,000.
Berita

Suspek Kes Bunuh Farah Kartini Akan Disambung Reman Esok

gempak
21/07/2024
07:55 MYT
Suspek kes bunuh bekas penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Nur Farah Kartini Abdullah, 25, akan dibawa Mahkamah Kuala Kubu Bharu untuk permohonan lanjut reman, pada Isnin.
Viral

Duduk Dalam Keadaan Pelik, Aksi Lucu Kucing Ini Buat Netizen Tak Kering Gusi - “Dia Tengah Buat Pilates Tu”

gempak
21/07/2024
06:55 MYT
Gelagat dan telatah kucing yang comel dan lucu seringkali mencuri tumpuan ramai pihak.
Viral

6 Pelajar Malaysia Cipta Rekod Menang Pingat Pertandingan Olimpiad Matematik Antarabangsa!

gempak
21/07/2024
04:55 MYT
Enam pelajar mencipta rekod apabila pertama kalinya kesemua peserta dari Malaysia memenangi pingat dalam Pertandingan Olimpiad Matematik Antarabangsa Dunia yang berlangsung di United Kingdom (UK).
Sukan

Pengusaha Restoran Paris Dakwa Rugi Akibat Sukan Olimpik

gempak
21/07/2024
03:50 MYT
Pengusaha restoran di Paris merungut mengenai penurunan pengunjung berhubung penganjuran Sukan Olimpik 2024, lapor Agensi Berita Jerman (dpa).