Ramai peminat kecewa tiket konsert kumpulan popular Indonesia, Payung Teduh bersama Efek Rumah Kaca di Zepp Kuala Lumpur licin dijual pada hari pertama jualan dibuka pada November tahun lalu.

Justeru, berdasarkan sambutan hangat, penganjur, Neptunes Presents mengundang Payung Teduh kembali untuk mengadakan konsert, sekali gus memenuhi permintaan peminat.

Penganjurnya yang juga aktres popular, Nabila Huda berkata, apa yang menarik Payung Teduh dan Pusakata yang kini bergabung sebagai Parade Hujan itu akan berkongsi pentas dengan satu lagi kumpulan popular Indonesia, Sore.

“Konsert Senandung Malam - Payung Teduh X Sore (Setengah Lima Menuju Senja) bakal diadakan di Mega Star Arena, Kuala Lumpur pada 30 September depan.

“Lokasi Mega Star Arena dipilih kerana ia mampu memuatkan kapasiti 5,000 penonton dengan sistem bunyi dan pencahayaan terbaik,” katanya.

A post shared by Nabila Huda (@kupu_kupu)

Nabila Huda, Keisha Laila minta Payung Teduh & Sore!

Mengenai pemilihan dua kumpulan, kata Nabila, dia adalah peminat setia Payung Teduh dan Sore sejak 2012.

Payung Teduh dianggotai Comi Aziz Kariko selaku pemain bes, Alejandro Saksakame (dram) dan Ivan Penwyn (gitar), manakala Pusakata atau nama sebenarnya, Mohammad Istiqamah Djamad adalah bekas vokalis Payung Teduh.

Manakala, Sore pula dianggotai Ade Firza Paloh selaku vokalis dan gitar, Awan Garnida (bes/vokal) dan Bemby Gusti Pramudya (dram).

Nabila berkata, dua kumpulan itu mempunyai ramai pengikut di setiap kota di Indonesia yang mempunyai penduduk seramai 300 juta.

“Bukan saya sahaja, anak perempuan, Keisha Laila turut meminati dua kumpulan terbabit yang banyak mendendangkan lagu yang lebih santai.

“Mengikut kajian Spotify, Payung Teduh dan Sore mempunyai ramai peminat dan pendengar setia di Malaysia.

“Rangkaian lagu dendangan sangat dekat dengan peminat di Malaysia dan Indonesia,” katanya.

Kata Nabila, Payung Teduh dan Sore sangat berbesar hati apabila dilamar Neptunes Presents untuk berkolaborasi dengan artis dan pemuzik tanah air bagi mengiringi persembahan pada konsert berkenaan.

“Kerjasama pemuzik Indonesia dan Malaysia dalam konsert ini bakal menyajikan satu persembahan hebat selari dengan konsep nusantara dibawakan oleh kedua-dua kumpulan,” katanya.

A post shared by Neptuners (@neptunespresents_)


Noh, Ernie, Atilia artis jemputan

Mengulas mengenai persembahan, Nabila berkata, ia membabitkan penampilan tiga artis popular iaitu Noh Salleh, Ernie Zakri dan Atilia Haron sebagai penyanyi jemputan untuk menyemarakkan konsert berkenaan.

“Noh dan Atilia akan menjadi artis undangan Sore, manakala Ernie akan berduet dengan Payung Teduh.

“Payung Teduh dan Sore juga menjanjikan persembahan luar biasa dan ia juga kali pertama menyaksikan mereka berkongsi satu pentas.

“Mereka akan mengadakan persembahan selama 75 minit untuk setiap slot persembahan dengan rangkaian 18 lagu yang akan dipersembahkan pada malam itu,” katanya.

Payung Teduh popular dengan lagu seperti Akad dan Menuju Senja, manakala, Sore pula dengan lagu Pergi Tanpa Pesan, Setengah Lima dan Mata Berdebu.

Pada masa sama, Nabila berkata, Neptunes Presents berharap peminat Payung Teduh dan Sore dapat memberi sokongan padu untuk menikmati alunan muzik dan konsert yang menghiburkan itu.

“Kami berharap peminat akan memberi sokongan pada Senandung Malam - Payung Teduh X Sore kerana ia hanya diadakan satu malam sahaja kerana jadual padat kedua-dua kumpulan itu.

“Sebanyak 40 peratus tiket sudah terjual pada hari pertama penjualan sejak 25 Ogos lalu,” katanya.

Tiket Konsert Senandung Malam - Payung Teduh X Sore (Setengah Lima Menuju Senja) boleh didapati menerusi www.myticketempire.com.

Pembelian tiket secara ansuran juga ditawarkan melalui Atome untuk konsert berkenaan.